Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 1. 2014,
14.33

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Mars

Torek, 21. 1. 2014, 14.33

7 let, 12 mesecev

Na Marsu našli skrivnostno skalo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Znanstvenike je presenetila nenavadna bela skala z rdečkastim madežem v sredini, ki se je te dni skrivnostno pojavila na rdečem planetu v bližini raziskovalnega vozila Opportunity.

Vozilo Opportunity ameriške vesoljske agencije Nasa je v razmiku 12 dni fotografiralo isto mesto na Marsu. Njegova panoramska kamera je 3528. dan misije posnela le pusto pokrajino, 3540. dan misije pa je bila na istem mestu skrivnostna skala, oblikovana kot nekakšen krof, ki so jo poimenovali Pinnacle Island. Vozilo se prek te točke ni peljalo, poudarjajo znanstveniki.

Gleda tega, kako se je skala znašla sredi kamnite puščave, so razvili dve teoriji. Prva in verjetnejša pravi, da je Opportunity zapeljal čez skalo in jo potisnil na to mesto. Po drugi pa je Pinnacle Island priletel iz kakšnega bližnjega kraterja, a večina znanstvenikov tej možnosti ne verjame.

Opportunity zdaj proučuje skalo in prve meritve so pokazale, da je rdečkasta packa v sredini sicer bele skale nekaj, česar znanstveniki še nikoli niso videli. Je polna žvepla in magnezija, ima pa tudi dvakrat več mangana kot karkoli, kar so do zdaj našli na Marsu.

Misija se je z 90 dni podaljšala na več kot deset let Nasini znanstveniki so fotografiji Opportunityja pokazali kot del praznovanja ob desetletnici misij Spirit in Opportunity. Vozilo Spirit, ki je na rdečem planetu pristalo 4. januarja 2004, je leta 2010 končalo svoje delo, saj sta se mu pokvarili dve kolesi. Opportunity, ki je na Mars prispel 25. januarja 2004, pa se še vozi in na Zemljo pošilja zanimive fotografije in meritve. Misiji naj bi sicer prvotno trajali le 90 dni.

V desetih letih je Opportunity odkril veliko pomembnih stvari. V kraterju Endeavor, kjer je še vedno, je tako našel glinene minerale, ki nastanejo le okoli vode. Odkril pa je tudi usedline minerala, ki je videti kot sadra, to pa nanaša voda.

Na delu je tudi rover Curiosity Opportunity sicer ni edino vozilo, ki danes raziskuje rdeči planet. Leta 2012 je namreč na Marsu pristal Nasin rover Curiosity, na podlagi njegovih meritev pa so znanstveniki lani prvič potrdili, da bi na Marsu lahko nastalo življenje.

Za leto 2020 Američani načrtujejo še eno misijo. Takratno vozilo naj bi po napovedih znanstvenikov zbralo vzorce in jih prvič pripeljalo na Zemljo.

Ne spreglejte