Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 4. 2012,
18.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

cerkev

Nedelja, 22. 4. 2012, 18.24

8 let

Na desettisoče vernikov molilo za Rusko pravoslavno cerkev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Več deset tisoč vernikov je v Moskvi z molitvijo izkazalo podporo Ruski pravoslavni cerkvi.

Molili so tudi za "poboljšanje" punk rock feministk, ki jim zaradi nastopa pred oltarjem cerkve grozi sedemletna zaporna kazen. Feministična skupina je z nastopom kritizirala cerkveno podporo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.

Feministke v priporu čakajo na sojenje Članice protestne skupine Pussy Riots so februarja, oblečene v mini krila, skočile pred oltar cerkve Jezusa Odrešenika v Moskvi in zapele nekaj verzov pesmi, ki je obsodila odkrito podporo Ruske pravoslavne cerkve Vladimirju Putinu v kampanji za predsedniške volitve.

Incident sprva ni dvignil veliko prahu, članice skupine in novinarje, ki so spremljali nastop, so le začasno pridržali in nato kmalu izpustili. Tri članice skupine pa so čez mesec dni ponovno priprli in od takrat so v priporu ter čakajo na začetek sojenja zaradi obtožb o huliganstvu.

Cerkev pa je incident spremenila v pravi povod za protest. Kmalu so se pridružili še drugi podporniki Putina in s skupnimi močmi so oblikovali gibanje, ki lahko konkurira demonstracijam proti Putinu pred predsedniškimi volitvami.

Molitve se je udeležilo 65.000 vernikov Patriarh Ruske pravoslavne cerkve Kiril je pred glavno moskovsko cerkvijo vodil jutranjo molitev, ki se je je po podatku mestnih oblasti udeležilo 65.000 vernikov. Patriarh je dejanje skupine Pussy Riots obsodil in označil za svetoskrunstvo. Istočasno je izrazil ogorčenje, da nekateri incident obravnavajo kot "legalno izražanje človeške svobode".

Ruska cerkev je v ločenem sporočilu za javnost vernike pozvala k molitvi za to, da bi se "skrunilke svetega oltarja in dobrega imena cerkve poboljšale".

Podobne dogodke, kot je bila molitev v Moskvi, so danes priredili tudi v drugih ruskih mestih. Po podatkih ruske tiskovne agencije Interfax se je samo v mestu Krasnodar zbralo več kot 20.000 ljudi.

Ne spreglejte