Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 8. 2015,
19.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Mars

Ponedeljek, 3. 8. 2015, 19.50

8 let

"Moja žena bo odletela na Mars"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Izbranih sto kandidatov za koloniziranje Marsa, med njimi tudi Slovenec Matej Sagmeister, se bo spopadlo z mislijo na smrt v vesolju.

"To je pomembnejše od mene. Pojavljajo se eksistencialna vprašanja, ki so veliko pomembnejša, kot je to, koliko bom pogrešal svojo ženo Sonio. Če bo misija uspešna in bo na Marsu res mogoče ustanoviti kolonijo, bo to za vedno spremenilo človeško zgodovino," je v reviji Texas Monthly zapisal Jason Standford. Njegova žena 36-letna Sonia Van Meter je med namreč med stotimi kandidati, ki naj bi leta 2026 odleteli na Mars in tam ustanovili kolonijo Mars One.

Kolonija in resničnostni šov Mars One je projekt nizozemskega podjetnika Basa Lansdorpa, ki je od nekdaj navdušen nad zamislijo o koloniziranju Marsa. Projekt so začeli leta 2011. Cilj je, da bi leta 2026 na Mars poslali dva moška in dve ženski. Ko so objavili razpis za pot na Mars, se je javilo 200 tisoč ljudi z vsega sveta. Letos so izbrali sto najprimernejših kandidatov, med njimi tudi Sonio Van Meter.

Kmalu se bodo začeli izbirni testi za izbor skupine 24 finalistov. Ti bodo poslej nastopali v verjetno najdaljšem TV-resničnostnem šovu. Da bi zbrali potreben denar za gradnjo plovila, bodo namreč do leta 2024 sledili treningu in testiranju najboljših kandidatov.

Za zdaj je kandidatov še vedno sto, 50 žensk in 50 moških. Najmlajši kandidat ima trenutno 19 let, najstarejši 60. Devetintrideset jih je Američanov, 32 jih prihaja iz Evrope, 16 iz Azije, po sedem iz Afrike in Oceanije. Med njimi je tudi Slovenec Matej Sagmeister.

Kandidati so postali zvezdniki Čeprav nihče ne ve, kakšna je verjetnost, da se bo projekt resnično končal s kolonijo na Marsu, so številni kritizirali kandidate, ki bi za seboj pustili družine. Med njimi je tudi Sonia Van Meter, ki ima dva posvojena sinova. Toda zdaj je njen mož zapisal, da so se tako sinova kot on že sprijaznili z možnostjo, da bi Sonia lahko za vedno odletela na Mars.

Sonia je v tem obdobju postala svojevrstna zvezda, gostovala je v televizijskih oddajah in razlagala, zakaj si želi na Mars. Izbrane kandidate so tudi obtoževali, da so jim sodelovanje v projektu plačali, kar seveda vsi zanikajo. Eden izmed izbranih zadnjih stotih kandidatov, doktor astrofizike Joseph Roche, je celo izjavil, da je ves projekt prevara, in je od sodelovanja odstopil.

A Sonia vztrajno ponavlja, da si je že od nekdaj želela poleteti v vesolje. "Ne moreš biti popolnoma pri zdravi pameti, da se prijaviš za tako nalogo," je dejala v nekem televizijskem intervjuju. A kot je zatrdila, jo je neznansko privlačila ideja, da bi bila del velikanske avanture.

Smrti v vesolju si želi tudi Dragan Živadinov Ena od tem, s katero se nenehno ubadajo kandidati, je tudi ta, da je to enosmerno potovanje ter da bodo na Marsu bržkone umrli, najverjetneje zaradi raka, saj bodo izpostavljeni močnemu sevanju. "Vsi ljudje umremo, a pomembno je, kaj storimo pred smrtjo," je za CNN filozofsko odgovorila Alison Rigby, ena izmed stotih kandidatov za misijo na Marsu.

Ideja o smrti v vesolju pa je blizu tudi Slovencem, saj je Dragan Živadinov že pred časom napovedal, da bo po svoji zadnji predstavi leta 2045 umrl v vesolju. V intervjuju za Mladino je tedaj dejal, da so vesoljci kamikaze, ki sedejo na vrh bombe: "Ta, ki se odloči, da se bo izstrelil, je samomorilec, vsak, ki se odloči, da bo živel do konca svojega življenja, je samomorilec. Moj projekt je, da grem umret gor."

Ne spreglejte