Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
13. 4. 2014,
8.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

meduze nanotehnologija startup Izrael prihodnost

Nedelja, 13. 4. 2014, 8.26

8 let

Meduze – plenice in toaletni papir prihodnosti

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Izraelski znanstveniki s pomočjo nanotehnologije razvijajo način za predelavo mehkih telesc meduz v supervpojni material, iz katerega je mogoče izdelati plenice in papirnate brisače.

V nanotehnološkem startupu Cine'al vedo, kaj narediti s številnimi kolonijami meduz, ki že leta odganjajo obiskovalce izraelskih plaž. Iz njih nameravajo izdelati plenice, tampone, gobe za osebno higieno in papirnate brisače, morda tudi toaletni papir. Meduz je ogromno, a v nasprotju s številnimi drugimi vodnimi živalmi (še) nimajo pravega gospodarskega pomena – ljudje jih ne jedo (razen peščice vrst, ki so kulinarična specialiteta na Daljnem vzhodu), ena redkih uporabnih snovi, ki jih je mogoče pridobiti iz želatinastih bitjec, pa je kemikalija mucin, ki se uporablja v zdravstvu. Uveljavljeno mnenje je, da so meduze povsem odvečni prebivalci voda, ki lahko kopalcem ob stiku povzročijo tudi hude opekline in celo smrt, velike jate pa z zapletanjem v ladijske vijake in plavanjem v cevi težave povzročajo tudi plovilom in obvodni infrastrukturi.

"'Sprešajmo' jih v nekaj uporabnega!" Ofer Do-Nour, predsednik startupa Cine'al, pravi, da lahko njihov vpojni material Hydromash, izdelan iz tkiva meduz, pošteno zmanjša onesnaževanje na svetovni ravni. Hydromash lahko zadržuje nekajkrat več tekočine kot sintetika v plenicah, po pristanku v smetnjaku pa se ne razgrajuje nekaj tisoč let, temveč manj kot 30 dni. "Tretjina vseh odpadkov na deponijah so plenice. Dojenčki jih v prvem letu v povprečju porabijo kar 70 kilogramov, davek pa plačuje okolje," raziskavo univerze v Tel Avivu citira Do-Nour. "Uporaba izdelkov iz Hydromasha je povsem varna, material pa je zelo prilagodljiv – z nanotehnološko predelavo mu lahko dodamo protibakterijske in celo celilne lastnosti," še pravi.

Bi starši svojim otrokom nadeli meduze? Do-Nour je prepričan, da bi se zadeva lahko uveljavila, saj je Hydromash s cenovnega vidika povsem konkurenčen danes praktično nepogrešljivi supervpojni sintetiki. Pravi, da ljudje pravzaprav ne bodo imeli razloga za kakršenkoli odpor do izdelkov iz novega materiala, saj bo njihova izkušnja ostala enaka, drugačen bo le izvor surovin.

"Naše delo je morda rešitev za nekatere države, ki v omejevanje števila meduz v turističnih zalivih in pristaniških vodah vsako leto zmečejo na milijone dolarjev ali evrov. V morju je veliko preveč meduz, na odpadih pa veliko preveč plenic – pri Cine'al dobro vemo, kam z njimi," je še pristavil Do-Nour.

Ne spreglejte