Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
29. 7. 2015,
10.35

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Loto Srbija

Sreda, 29. 7. 2015, 10.35

5 let, 4 mesece

Loterijski škandal v Srbiji vzbudil dvom o nameščanju izžrebanih številk

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Milijoni televizijskih gledalcev v Srbiji se po torkovem žrebanju v igri Loto začudeno sprašujejo o verodostojnosti iger na srečo. Gre za dokaz, da gre za prirejanje žrebanj? Kaj se je zgodilo?

Srbskim gledalcem se je v neposrednem prenosu žrebanja 59. kroga igre Loto na televizijskem zaslonu po prvih treh izžrebanih številkah 4, 33, 12 prikazala četrta številka 21, čeprav je bila dejansko izžrebana številka 27. Šele naslednja izžrebana številka je bila 21.

Na ekranu so se nato izpisale same številke 27, pozneje pa vse z zaslona izginile. Voditeljica žrebanja je bila vidno vznemirjena, nato pa je pred žrebanjem šeste in sedme številke zaradi tehničnih težav sledila krajša prekinitev. Žrebanje je bilo kljub čudnim okoliščinam pripeljano do konca in veljavno.

Žrebanje slovenskega Lota je vnaprej posneto Iz Loterije Slovenije so nam sporočili, da ne morejo komentirati srbskega primera, saj podrobnosti dogodka ne poznajo. Takšnih nevšečnosti pri žrebanju slovenskega Lota še niso imeli.

Povedali so, da televizijsko žrebanje slovenskega Lota ne poteka v živo, saj kapacitete Televizije Slovenija tega ne dopuščajo. Prav tako v živo ne poteka žrebanje Eurojackpota na Finskem. "Če se pojavijo tehnične težave bobna, se žrebanje ponovi ročno. Postopek v takšnih primerih je do potankosti predpisan," je še dejala Mateja Slamnik Kos iz Loterije Slovenije.

So incident namenoma povzročili Hrvati? Nekdanji predsednik skupščine srbske državne loterije Vladimir Djukanović je na Facebooku zatrdil, da ne obstaja možnost nameščanja izžrebanih številk. "Vem, da je po včerajšnjem incidentu srbske igralce na srečo težko prepričati v nasprotno, saj Srbi radi verjamejo v teorije zarote," je zapisal.

Razložil je tudi, da gre za deset let staro programsko opremo sistema, ki jo po njegovih besedah vzdržuje nekredibilno podjetje iz Zagreba. Sam se je v času predsedovanja skupščini državne loterije zavzemal za menjavo programske opreme, kar se je naposled tudi začelo izvajati. "A očitno to nekoga zelo moti. Ali je bila napaka narejena namenoma ali gre za nenamerno napako bo pokazala preiskava. Zagotovo pa je bil s tem zadan hud udarec srbski loteriji," je dejal Djukanović.

Srbsko tožilstvo že sprožilo preiskavo Tožilstvo v Beogradu je policiji že izdalo nalog za zbiranje informacij v zvezi s sumljivimi okoliščinami neposrednega prenosa žrebanja na televiziji Prva, je dejala državna tožilka Zagorka Dolovac. Napovedala je podrobno preiskavo primera in iskanje krivcev. "Ne glede na položaj in funkcijo, ki jo zasedajo v srbski državni loteriji," je pripomnila Dolovačeva.

Ne spreglejte