Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 7. 2011,
16.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

opica Planet opic

Sreda, 27. 7. 2011, 16.11

8 let

Ljudje opice so še zelo daleč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Organizme, kot jih vidimo v filmih Planet opic, bo enkrat mogoče ustvariti, a smo od tega še zelo oddaljeni. Razpravljati pa moramo že danes.

Prejšnji teden je skupina strokovnjakov z britanske Akademije za medicinske znanosti (AMS) opozorila na nujnost upoštevanja etičnih meril pri vstavljanju človeških genov in celic v živali. AMS trdi, da so znanstveniki blizu ustvarjanju opic, ki govorijo in razmišljajo kot ljudje.

Od humaniziranih živali do pošasti

Ob tem bi morali resno vzeti strah, da bodo medicinske raziskave, ki bodo ustvarile "humanizirane" živali, ustvarile tudi pošasti. Pozvali so k ustanovitvi regulatorja, ki bo nadziral te raziskave.

Danes nihče ne opravlja raziskav z namenom ustvarjanja pošasti. Raziskave, ki iščejo nova zdravila in zdravljenja, pa bi lahko enkrat ustvarile to možnost.

Doslej so ustvarili več kot 150 človeško-živalskih zarodkov Le nekaj dni po pismu z AMS je britanski časopis Daily Mail razkril, da so v Veliki Britaniji znanstveniki od leta 2008, ko je bilo to prvič dovoljeno, ustvarili več kot 150 človeško-živalskih zarodkov. Med drugim so živalsko jajčece oplodili s človeškim spermijem, vstavili jedro človeške celice v živalsko celico ali vstavili človeške celice v živalski zarodek.

Zarodki bi se lahko razvili

"Potekajo raziskave z ustvarjanjem hibridov ter vnašanjem človeških genov v živali in obratno. Namen raziskav je pojasniti mehanizme delovanja bolezni. Poskušajo preučevati, kateri geni so odgovorni za določeno bolezen," je pojasnil dr. Radovan Komel z inštituta za biokemijo na ljubljanski medicinski fakulteti.

Znanstveniki raziskujejo bolezni, kot so rak, demenca in Downov sindrom. Ustvarjene zarodke morajo uničiti v 14 dneh. Če jih ne bi in bi jih vstavili v maternico ženske ali samice, ki bi ta organizem donosila, bi se lahko rodil, je pojasnil Komel. Vendar je to absolutno prepovedano.

"Ne sme se iti predaleč" "Poskusi, kjer se razvije določena žival s človeškimi matičnimi celicami ali določenimi geni, pa že potekajo. Take živali so videti kot vsak drug primerek njihove vrste, le da so bolne, če so ji vstavili kakšne bolezenske gene. Ti na primer poškodujejo določene sinapse v možganih, da reproducirajo človeško okvaro in poskušajo možgane regenerirati z matičnimi celicami. Taki poskusi iz medicinskega vidika ne bi smeli biti sporni, ampak morajo biti varovalke, da se ne gre predaleč v ustvarjanje novih vrst," je povedal Komel.

Človek opica ja, morska deklica ne Biotehnologija je že danes sposobna ustvariti rastlino z večjimi in lepšimi plodovi, in večje in bolj mišičaste krave ali losose. Temu rečemo gensko spremenjena hrana.

Bo nekoč mogoče ustvariti tudi organizme, kakršni so liki v filmih iz serije Planet opic, kot svarijo znanstveniki iz AMS? "Bo mogoče, ampak ne jutri," je odgovoril Komel.

Kaj pa na primer morsko deklico? "To pa ne. Tudi od opice, ki bo znala govoriti in razmišljati kot človek, smo še zelo daleč. Bitja so bolj zapletena, kot si kdo predstavlja. Komunikacijske mreže med geni so zelo zapletene in so za nas še velika uganka," je dejal.

"Dobro, da se že zdaj sproža razprava"

Kot tudi pri številnih drugih hitro razvijajočih se področjih genske tehnologije in tehnologije matičnih celic tudi tu etična vprašanja še niso razrešena.

"Dobro je, da znanost že vnaprej razmišlja in sproža razpravo. Saj veste, kako je bilo z zeleno revolucijo. S široko uporabo pesticidov se je zmanjšala globalna lakota, šele čez 70 let pa smo začeli odkrivati negativni vpliv na razne mutacije genov, na zdravje ljudi, živali in okolja. Danes sprožamo razpravo, da bomo odgovore vedeli, preden pride do zaostritve," je povedal Komel.

Ne spreglejte