Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 11. 2011,
14.31

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

toplogredni plini

Ponedeljek, 21. 11. 2011, 14.31

7 let, 12 mesecev

Lani rekordne koncentracije toplogrednih plinov v zraku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Koncentracije toplogrednih plinov so lani dosegle nov vrh, je sporočila Svetovna meteorološka organizacija (WMO).

Stopnja ogljikovega dioksida v zraku najvišja po letu 1750 Novica je negativno presenetila znanstvenike, ki so v milijon delcih zraka odkrili kar 389 delcev ogljikovega dioksida, kar je največ po začetku industrijske revolucije v letu 1750.

"Tudi če bi že danes uspeli zaustaviti emisije toplogrednih plinov, bi te še naslednja desetletja ostale v ozračju in vplivale na občutljivo ravnovesje našega planeta in podnebja," je opozoril generalni sekretar WMO Michel Jarrad.

Glavni vzroki onesnaženja zraka so fosilna goriva, sečnja gozdov in uporaba gnojil Koncentracija dušikovega oksida v zraku se je od začetka industrijske revolucije povečala za 20 odstotkov, ogljikovega dioksida pa za 39 odstotkov, medtem ko znanstveniki beležijo kar 158-odstoten porast koncentracije metana v zraku. Poročilo med glavnimi razlogi za povišanje koncentracije toplogrednih plinov navaja predvsem uporabo fosilnih goriv, sečnjo gozdov in uporabo gnojil.

Na podnebni razpravi v Durbanu o rešitvah po prenehanju veljave Kjotskega protokola Poročilo meteorološke organizacije je bilo sicer objavljeno 12 dni pred odprtjem podnebne razprave v Durbanu. Mednarodna podnebna konferenca v Durbanu, ki bo potekala od 28. novembra do 9. decembra, bo po Koebenhavnu in Cancunu že tretji poskus opredelitve skupnih globalnih pravnih temeljev za boj proti podnebnim spremembam po letu 2012, ko se izteče Kjotski protokol. V okviru protokola se je namreč okrog 40 razvitih držav leta 1997 zavezalo, da bodo do leta 2012 zmanjšale izpuste toplogrednih plinov za pet odstotkov od ravni leta 1990.

Prihodnost kjotskih ciljev je negotova zaradi odsotnosti ZDA Vendar pa prihodnost nadaljevanja izvajanja kjotskih ciljev ostaja negotova zaradi odsotnosti ZDA, prav tako pa so Kanada, Japonska in Rusija že zavrnile nadaljnje sodelovanje. Medtem pa evropske države poudarjajo, da bi lahko podpisale sporazum o nadaljevanju izvajanja kjotskih ciljev, če bi Kitajska in ZDA pristali na "globalni in celovit" sporazum.

Ne spreglejte