Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 4. 2011,
15.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ekologi brez meja

Četrtek, 14. 4. 2011, 15.19

8 let

Konferenca Očistimo Balkan v enem dnevu!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Rimskih Toplicah bo konec tedna v organizaciji društva Ekologi brez meja potekala regionalna konferenca za pripravo na svetovno čistilno akcijo Let's do it World 2012, ki bo potekala 24. marca 2012.

Lani je pri projektu Očistimo Slovenijo v enem dnevu! sodelovalo več kot 270 tisoč prostovoljcev, prihodnje leto pa se v društvu Ekologi brez meja že pripravljajo na največjo čistilno akcijo, ki bo pod naslovom Let's do it World 2012 oziroma Očistimo svet v enem dnevu! potekala 24. marca. Ideja je zrasla po pogovorih med organizatorji v šestih državah, ki so se že odločile za izvedbo večjih nacionalnih akcij, v katerih je doslej skupno sodelovalo več kot milijon prostovoljcev. Slovenija zadolžena za Balkan Slovenija oziroma ekipa Ekologov brez meja je v pripravah na svetovno akcijo dobila nalogo, da koordinira organizacijo za območje Balkana, zato konec tedna v Rimskih Toplicah organizira regionalno konferenco Očistimo Balkan v enem dnevu!, na kateri pričakujejo 60 predstavnikov iz 11 držav balkanskega polotoka, ki nameravajo prihodnje leto izvesti velike prostovoljske akcije v svojih državah.

Konferenca predpriprava na svetovno akcijo Za udeležence konference bo to predpriprava, na kateri želijo organizatorji na enem mestu združiti prostovoljce iz balkanskih držav. Na njej bodo v razpravah in na delavnicah dobili informacije o izkušnjah Slovenije in drugih držav, v katerih so akcije že izpeljali (v Estoniji, Romuniji, Latviji in Črni Gori), izoblikovale pa se bodo tudi ožje vodstvene ekipe, ki bodo organizirale svetovno akcijo na področju Balkana.

Na konferenci bodo spregovorili tudi evropski komisar za okolje dr. Janez Potočnik (prek videoizjave), minister za okolje in prostor dr. Roko Žarnić, v. d. vodje Predstavništva Evropske komisije v Republiki Sloveniji Andrej Beloglavec in klimatologinja dr. Lučka Kajfež Bogataj.

Skušajo dobiti podporo evropskega parlamenta Na svetovni ravni so priprave že v teku, trenutno pripravljajo svetovni register divjih odlagališč, da bodo lahko spremljali trende nastajanja in pokrivanja po celem svetu. Prav tako pa v evropskem parlamentu poteka kampanja, s katero zbirajo podpise poslancev, da bi tudi evropska komisija podprla projekt. "Prejšnji teden so bili naši predstavniki skupaj s preostalimi člani ekipe v Strasbourgu, kjer so poskušali čim več poslancev evropskega parlamenta prepričati, da podpišejo deklaracijo, v kateri pozivajo evropsko komisijo, naj z vsemi razpoložljivimi sredstvi podpre to pobudo ter vzpostavi spletno mesto, kjer bodo objavljeni obstoječi podatki o nacionalnih evidencah ravnanja z odpadki in zemljevidi s prikazanimi ilegalnimi odlagališči," so še pojasnili v društvu Ekologi brez meja.

Do zdaj jim je uspelo zbrati podpise 337 evropskih poslancev (med njimi vseh slovenskih predstavnikov), manjka pa jim jih še 35, za kar imajo mesec dni časa. Kot koristna prizadevanja za okoljsko, medsosedsko in zunanjo politiko EU je akcijo označil in podprl tudi evropski komisar za okolje Janez Potočnik.

Ne spreglejte