Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 8. 2011,
11.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 29. 8. 2011, 11.31

8 let

Kmetica leta je postala …

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V soboto, 27. avgusta, se je v Zagorju ob Savi potekal že deseti boj za izredno laskav naslov Mlade kmetice leta 2011. Kandidatke so morale poleg svoje brhkosti pokazati tudi precej kmečkega znanja.

"Dekleta, ki sodelujejo na tekmovanju, ne smejo biti starejša od 40 let, poleg tega pa morajo živeti na kmetiji. Na začetku se bo 11 tekmovalk, ki zastopajo posamezna območja širne Slovenije, pomerile v teoretičnem znanju, tri finalistke pa čaka še praktični del. Tematika se vrti okoli kmečkih opravil," nam zaupa Irena Ule, predsednica Zveze kmetic Slovenije. Pojasnimo, da so teoretična vprašanja povzročila nemalo težav kmečkim srajcam, tako da se je število deklet med tekmovanjem dokaj hitro redčilo. V veliki finale so se z zavidljivo prednostjo uvrstile Barbara Kolar iz Golobinjeka ob Sotli, Silvija Skrivarnik iz Podgorja pri Slovenj Gradcu ter Darja Pogačar iz Izlak. Praktični del finala se je tematsko navezoval na Zagorje ob Savi, katerega zgodovina je prežeta s premogom. Poleg prenašanja črne rude z žličko, so morale žene izdelovati sadni jogurt, v zadnjem krogu pa so se pomerile v paranju pletenih izdelkov. Finale je bil napet, vzdušje pod šotorom pa podobno vrelemu loncu. Vsako tekmovalko je namreč spremljala cela gruča prijateljev in sokrajanov.

Na žalost je najboljša mlada kmetica lahko le ena. Krona je pripadla Barbari Kolar, ki navdušenja preprosto ni morala skriti: "Ne morem verjeti, da sem zmagala. Počutim se odlično, saj sem Mlada kmetica leta." Obljubi nam, da bo izredno dobro skrbela za slovensko podeželje, na malce zbadljivo vprašanje, kaj bo prva stvar, ki jo bo naredila za blagor vseh kmetic v Sloveniji, pa odgovori: "V našem kraju bom priredila zabavo, na katero bodo vabljene ne le kmetice, ampak tudi kmetje."

Omenimo, da so sponzorji zmagovalko dobesedno zasuli z darili, domov pa je odnesla tudi nekaj manj kot 1000 evrov gotovine. Poraženke so se morale zadovoljiti s šopkom rož in obilo dobre volje. Pa naj še kdo reče, da na kmetiji ni lepo.

Ne spreglejte