Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 1. 2014,
6.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

vreme

Petek, 31. 1. 2014, 6.47

8 let

Kaos: zasnežene ceste, podrta drevesa, zaprte šole, izpadi elektrike ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Že ves dan sneži na Gorenjskem, kjer je zapadlo največ novega snega. Drugod po državi že ves dan težave povzročata ledeni dež in žled. Reka Reka v srednjem in spodnjem toku še poplavlja.

Agencija za okolje je za severozahod države za danes in za soboto izdala opozorilni rdeči alarm zaradi vremenskih razmer.

Predvsem v notranjosti Slovenije je zaradi dežja in nizkih temperatur nevarnost poledice in žleda. Zaradi vremenskih razmer je bila zaprta šola in vrtec v Prestranku ter šoli v Pivki in Knežaku.

Največ snega je zapadlo na Gorenjskem. V Kranjski Gori je zaenkrat 90 centimetrov, v Ratečah pa celo več kot en meter snega in še vedno sneži. Zaposleni v stavbah z ravnimi strehami preventivno čistijo strehe, da te ne bi popustile pod težo snega.

Zaradi padcev drevja, polomljenih drogov in pretrganih žic je več daljnovodov na Primorskem brez električne energije, tako naj bi ostalo še nekaj ur. Velik del okvar je na področju Pivke proti Postojni, med Razdrtim in Senožečami ter na Banjški planoti. Z možnimi prenapajanji in omejevanji porabe poskušajo čim več odjemalcem zagotoviti izredno napajanje.

Brez napajanja je 236 transformatorskih postaj, ki oskrbujejo 10.445 odjemalcev električne energije. V okvari je daljnovod Pivka - Postojna (pretrgani vodniki) in posamezni napajalni daljnovodi, kjer so zaradi zmrzali porušeni tudi betonski drogovi. Delo in dostop do posameznih območij okvar sta močno ovirana zaradi poledice in snega. Nekaj izpadov napajanja je tudi na območju Tolmina in Kobarida, natančneje v Baški grapi in na daljnovodu Tolmin-okoliške vasi.

Z Elektra Primorska sporočajo, da so klici na telefonsko številko klicnega centra Elektro Primorske do nadaljnjega onemogočeni zaradi izpadov na telefonskem omrežju T-2.

Oskrba z električno energijo je motena tudi na območju Elektra Ljubljana in sicer pri približno 500 odjemalcih. Na območju Cerknice je brez napajanja 21 transformatorskih postaj, na območju Logatca 28, Vrhnike 15, na Ribniškem pet, v Žireh štiri, na Kočevskem pa ena transformatorska postaja. Najhuje je na območju Starega trga, kjer so odjemalci že dlje časa brez električne energije.

Na Elektru Ljubljana pojasnjujejo, da so na terenu vse razpoložljive ekipe, ki odpravljajo napake, vendar ocenjujejo, da bo preko noči brez električne energije ostalo še približno 250 odjemalcev. Preko noči bodo namreč ostale izklopljene tri transformatorske postaje na območju Ribnice (Novi kot), osem transformatorskih postaj na območju Cerknice, 15 transformatorskih postaj v Rakeku in Babnem polju ter po ena na območju Vrhnike (Zaplana) ter na območju Kočevja (Kočevska reka).

Morje poplavlja Na širšem območju Julijskih Alp je v zadnjih 30 urah zapadlo od 70 do 100 centimetrov snega. Količina dežja na Primorskem pa bo v naslednjih 24 urah dosegla od 30 do 70 litrov na kvadratni meter. Po podatkih Agencije za okolje je reka Reka, njeni pritoki in manjše reke na širšem območju Ilirske Bistrice poplavljajo.

Reka Reka v zgornjem toku upada, v spodnjem toku pred Škocjanskimi jamami pa se je ustalila pri 286 m3/s. V srednjem in spodnjem toku še poplavlja. V noči na soboto in v soboto bodo hidrološke razmere močno odvisne od vremenskih razmer. V porečju reke Reke, na širšem območju Ilirske Bistrice, porečju Vipave in širšem Goriškem območju zaenkrat ne pričakujejo večjih poplavljanj, a ta zaradi spremenljivosti vremenskih razmer niso izključena.

Povečajo se lahko tudi pretoki manjših hudourniških vodotokov. Ponovno se lahko povečajo ojezerjene površine na kraških poljih Notranjske, zlasti na območju Loške doline in Pivškega podolja.

Morje bo ponovno poplavljalo med 22. in 24. uro in v soboto dopoldne med 9. in 12. uro. Opozorilna višina morja bo v času plime presežena tudi v nedeljo.

Nevarnost plazov, povišani vodotoki Na širšem območju Julijskih Alp se je močno povečala nevarnost snežnih plazov. V nedeljo bo dež v notranjosti Slovenije spet prehajal v sneg, na Primorskem bo še deževalo. V ponedeljek zjutraj bo sneženje povsod ponehalo, na Primorskem se bo delno razjasnilo.

Poškodovanih že več kot 15 tisoč hektarjev gozdov Leden oklep na krošnjah dreves, debeline do pet centimetrov, je poškodoval gozdove na območju Razdrtega, Postojne, Pivke in Knežaka. Po prvi oceni Zavoda za gozdove so poškodbe drevja zaradi žledenja prisotne na 15 tisoč hektarjev velikem območju. Največ poškodb drevja je v občini Pivka in v delu občine Postojna.

Gozdovi v območju tokratnega žledenja so večinoma še nedostopni zaradi polomljenega drevja. Delavci Zavoda za gozdove Slovenije bodo popisali poškodbe v gozdovih in začeli s potrebnimi aktivnostmi za sanacijo poškodovanega drevja, ko ne bo več nevarnosti lomljenja vej oziroma drevja.

Kakšne so prometne razmere? Zaradi slabih vremenskih razmer (žled na vozni mreži) na progi Ljubljana–Sežana in Ljubljana–Koper potniški vlaki do nadaljnjega ne vozijo. Nadomestne prevoze opravljajo z avtobusi po zmožnostih. Nastajajo večje zamude.

Promet je zaradi snežnih padavin oviran na Gorenjskem in na višje ležečih predelih. Po preostalih predelih dežuje in zaradi nizkih temperatur je možnost poledice. Zato previdnost pri vožnji ne bo odveč. Zaradi taljenja snega je na številnih cestah po državi večja količina vode in snežne brozge na cestiščih. Promet ovirajo tudi plužne in posipne ekipe. Priporočamo strpno in previdno vožnjo in prilagoditev vožnje voznim razmeram.

Zaradi težav na avstrijskih cestah je odrejeno izločanje tovornih vozil na 3,5 ton na gorenjski avtocesti, na počivališče Voklo, na odstavni pas pred priključkom Naklo ter na Hrušici proti Avstriji.

Predor Karavnake je proti Avstriji zaprt zaradi prometne nesreče na avstrijski strani. Predvidena čakalna doba je najmanj 2 uri.

Zaradi poplavljenih cestišč: - je zaprta cesta Ribnica - Ilirska Bistrica (na dveh odsekih); - je promet urejen izmenično enosmerno na cesti Bloška polica - Pudob med Ložem in Starim trgom.

Zaradi podrtega drevja so zaprte turistična cesta Postojna - Motel Erazem in cesta Razdrto - Senožeče ter Šentvid - Šoštanj pri Lajšah.

Zaradi poledice sta zaprti cesti Željne - Rog - Baza - Podturn in regionalna cesta Podnanos - Razdrto.

Zaradi zasneženih cestišč in snežnih plazov so zaprte ceste: - Idrsko - Livek in Vresje - Sorica; - turistična cesta Krnica - Zgornja Radovna med Zgornjo in Spodnjo Radovno; - lokalna cesta Idrija - Vojsko; - cesti čez Predel in prelaz Korensko sedlo.

Prepovedan je promet za priklopnike in polpriklopnike na cestah Ajdovščina - Col - Godovič ter na hrvaški strani mejnem prehodu Babno Polje.

Na cestah čez prelaze Ljubelj na avtrijski strani ter na cesti je obvezna uporaba verig.

Ne spreglejte