Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 1. 2014,
9.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

mraz vreme sneg

Ponedeljek, 6. 1. 2014, 9.01

8 let

Kanada skupaj z večino ZDA zavita v polarni mraz

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kanado je zajel polarni mraz, ki je temperature ob upoštevanju vetra ponekod v osrednjem delu spustil na minus 50 stopinj Celzija, kar je podobno temperaturam na Marsu.

Polarni vrtinec, ki iz Arktike pritiska na jug, sicer sega vse do obale Mehiškega zaliva v ZDA in se bo umaknil šele konec tedna.

Na obali Kalifornije je sončno in toplo Izjemno nizke temperature so zabeležili v Kanadi in osrednjem delu ZDA od severa proti jugu do Mehiškega zaliva. Na obali Kalifornije pa je sončno in toplo z več kot 20 stopinjami Celzija in tudi na vzhodni obali je bilo po nedeljskih hudih poledicah danes precej zmerno. V New Yorku je bilo okoli deset stopinj Celzija, kar pa se bo spremenilo že v torek in temperature bodo padle za 20 stopinj na okoli minus deset.

Mraz povzroča hude težave na cestah Polarni vrtinec se namreč iz srednjega zahoda pomika proti vzhodu, do otoplitve pa bo prišlo šele konec tedna. Mraz, ki je prišel oziroma prihaja za snežnimi neurji po večjem delu ZDA in Kanade, povzroča hude težave na cestah. V torek bo hudo na vzhodu ZDA, ker bodo ceste znova zmrzovale in podobno kot v nedeljo oblasti ne priporočajo odhodov na prosto, razen v nujnih primerih. V Indianapolisu je vožnja, razen v nujnih primerih, prepovedana prvič od leta 1978.

V Torontu so odpovedali okoli deset odstotkov vseh poletov V Torontu so v nedeljo in danes odpovedali okoli deset odstotkov vseh poletov, prihaja pa do vrste avtomobilskih nesreč zaradi snega, vetra in poledice. Največje kanadsko mesto še vedno okreva po snežnem viharju, zaradi katerega je na božične praznike ostalo brez elektrike 300 tisoč odjemalcev, konec minulega tedna pa je zaradi snežnega neurja brez elektrike ostalo 200 tisoč odjemalcev v provinci Nova Fundlandija.

V Fargu v Severni Dakoti so temperature padle na minus 36 stopinj Celzija V ZDA so v Chicagu, Minneapolisu in Indianapolisu namerili minus 26 stopinj Celzija, rekord pa v skladu s tradicijo spet pripada Fargu v Severni Dakoti, kjer so temperature padle na minus 36 stopinj Celzija. Tako nizke temperature lahko povzročijo ozebline na odkriti koži že v nekaj minutah in veljajo opozorila pred zadrževanjem na prostem.

Odpirajo posebne centre za ogrevanje Večja mesta srednjega zahoda ZDA so zaprla šole, temperature pa so tako nizke, da soljenje cest več ne pomaga. Danes je bilo brez elektrike 58 tisoč odjemalcev v Indiani, Illinoisu in Misuriju, v Chicagu pa mestne oblasti brezdomcem in revnim delijo zastonj vozovnice za mestni promet, da se lahko na toplem prevažajo naokoli. Odpirajo tudi posebne centre za ogrevanje, tako kot poleti, ko zaradi visoke vlažnosti z vročino odpirajo centre za hlajenje.

Hude težave so na jugu ZDA, kjer mraza niso vajeni. Na Floridi, razen na skrajnem jugu, pa so ogroženi nasadi limon in pomaranč, saj se bodo temperature ponekod spustile do ničle.

V Sloveniji nižje temperature šele sredi meseca Povsem drugačne so temperature v Sloveniji, kjer se gibljejo okoli 10 stopinj Celzija, ob morju še nekoliko višje. Do nedelje, 14. januarja, bo prevladovalo oblačno in toplo vreme, potem pa se bodo temperature precej spustile in bodo bližje običajnim vrednostim za ta čas.

V začetku prihodnjega tedna bodo mogoče tudi manjše padavine. Snega v prihodnjih dneh vremenoslovci ne napovedujejo.

Ne spreglejte