Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 2. 2014,
13.04

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

poplave kmetijstvo

Sreda, 26. 2. 2014, 13.04

7 let, 12 mesecev

Kakšne skrbi poplave povzročajo kmetom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zaradi stoletnih poplav na Planinskem polju bodo škodo utrpeli tudi kmetje. Prikrajšani bodo za vsaj eno košnjo trave, prva košnja morda niti ne bo uporabna, nevarnost pa preti tudi letini koruze.

Zaradi vsakoletnih poplav na Planinskem polju prevladujejo travniki, kmetje pa so dela na razmočeni zemlji vajeni. Medtem ko so drugje tri do štiri košnje letno, sta tu običajno le dve, "redka so leta, ko je bolj ugodno", pojasnjuje kmetijski svetovalec s Kmetijsko gozdarske zbornice v Logatcu Roman Rupnik.

"Kmetje bodo zagotovo ob eno košnjo" Tamkajšnjo travinje je bistveno slabše, voda namreč ves čas odnaša rodovitno zemljo in izpira hranila, zmanjšana je tudi mikrobiološka aktivnost zemlje, zato je slabše razraščanje, več pa je zeli in plevela.

Že tako slaba in majhna količina krme letos utegne biti še slabša in manjša, saj se bo voda dolgo zadrževala. "Kmetje bodo zagotovo ob eno košnjo, njena količina pa bo manjša," poudarja Rupnik.

Kaj kmete čaka, ko bo odtekla voda Če bo voda stala do maja, kakor se napoveduje, prva dela kmete čakajo maja. Travnike bodo morali najprej očistiti vseh naplavin, od zemlje do drugega materiala. Jih prebranati, če je smiselno, dosejati in jih pognojiti.

Rupnik ob tem poudarja, da takšni ukrepi, predvsem dodatna setev, sicer na dolgi rok ne prinašajo ekonomskih rezultatov, saj bo urejeno površino spet kmalu zalila voda, zaradi česar se travna ruša ne more razrasti.

Prvo košnjo kmetje lahko pričakujejo konec junija, možno pa je, da jo bo ponekod zaradi slabe kakovosti in morebitnega onesnaženja treba zavreči.

Pod vprašajem tudi letina koruze Poleg travnikov je na Planinskem polju tudi nekaj njiv, na katerih gojijo predvsem koruzo, ki pa je zaradi stoječe vode pogosto prizadeta.

Zaradi jesenskih poplav leta 2010 so morali zavreči ves pridelek, saj je bila koruza v času žetve do vrha zalita z vodo, zaradi katere je rastlino napadla še plesen.

Po črnem scenariju se to utegne zgoditi tudi letos, napoveduje Rupnik. Koruzo se res sadi v začetku maja, a na pripravljeno njivo – to je pognojeno in preorano njivo, ki mora nekaj časa počivati. Rupnik tako predvideva, da bo setev koruze zapoznela, tako bo pozneje zrela in lahko se zgodi, da bo žetev spet padla v čas jesenskih poplav.

Ne spreglejte