SiolNET. Novice Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako se Južni Korejci borijo protu (pre)dolgim delovnikom?

2

termometer

V Južni Koreji imajo rešitev za tiste trenutke v službi, ko se vam zdi, da bi pol ure počitka spremenilo svet na bolje - salone za hiter pobeg od stresa in naporov v službi.

Ko stres in utrujenost porabita še zadnje atome moče in delovne vneme, se prileže kratek počitek. V Južni Koreji se to očitno dogaja pogosto, saj je v njihovi prestolnici Seul vedno več posebnih salonov za počitek, kamor se utrujeni ljudje odpravijo med svojo malico.

Kot poroča korejski časnik Chosun Ilbo in povzema britanski BBC, je največ teh salonov, kjer si je med drugim mogoče privoščiti tudi hiter spanec, v poslovnih predelih južnokorejskega glavnega mesta. V nekaterih so letalski sedeži z nastavljivimi nasloni, v drugih viseče mreže ali stoli za masažo, vsem pa je skupno, da so v času dnevnega premora nabito polni. Za omenjeni korejski časnik je ena od rednih strank povedala, da jo takšni saloni rešujejo pred tem, da bi bila prisiljena na hitro zaspati kar za svojo mizo ali – če bi želel malo več zasebnosti – na stranišču. Dolgi delovniki povzročajo veliko stresa Južna Koreja ima enega od najdaljših delovnikov med državami razvitega sveta – študija OECD je ugotovila, da ima povprečen Korejec letno 56 odstotkov več delovnih ur kot povprečen Nemec. Takšno breme pri Korejcih povzroča povečano raven stresa in utrujenosti, kar je potrdila raziskava južnokorejskega državnega statističnega urada. Ugotovili so, da se med zaposlenimi celo v starostni skupini od 20 do 40 let, ki bi morala biti najaktivnejša, kar 80 odstotkov delavcev pritožuje nad utrujenostjo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin