SiolNET. Novice Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako se je potopila prva slovenska raziskovalna podmornica (video)

4

termometer

Skupina dijakov Gimnazije Vič je uspešno preizkusila prvo slovensko raziskovalno podmornico Calypso. Ta je namreč v morju pri Luciji uspešno prestala krstni spust do 10 metrov globine.

Leta 2012 se je med skupino dijakov Gimnazije Vič rodila ideja o izgradnji raziskovalne podmornice, katero so kasneje poimenovali Calypso. Po treh letih odločnosti in trde volje, da svoje ideje uresničijo, je podmornica postala resničnost. Danes je uspešno prestala spust do 10 metrov globine. S podmornico, ki v teoriji doseže do tisoč metrov globine, želijo raziskati globine morij in oceanov, še zadnja neodkrita zemeljska površja.

Želijo si na Titanik Po uspešno opravljenem krstnem potopu dijaki načrtujejo še nekaj podvodnih odprav, med njimi tudi raziskovanje Blejskega jezera. Sanjajo pa tudi, da bi si čisto od blizu ogledali najbolj znano morsko razbitino, ladjo Titanik, je sporočil mentor projekta in profesor fizike Rok Capuder.

Projekt je ocenjen na 40 tisoč evrov Dijaki s pomočjo mentorjev raziskovanje vodijo sami in si želijo biti pri izdelavi delov podmornice kar najbolj samostojni. Ker pa to ni vedno mogoče, sodelujejo še s strokovnjaki slovenskih univerz in podjetij. V pomoč so jim tudi zunanji sponzorji, brez katerih bi bila realizacija projekta, ocenjenega na 40 tisoč evrov, bistveno otežena, pojasnjuje Capuder.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin