Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 6. 2014,
14.53

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

študij spanje

Četrtek, 26. 6. 2014, 14.53

7 let, 12 mesecev

Kako preprosto do boljšega rezultata na izpitu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Morda se vam zdi samoumevno, vendar dejstvo, da spanec prinaša boljše rezultate pri aktivnostih, ki jih imamo naslednji dan, potrjujejo tudi belgijski znanstveniki.

Medtem ko so maturantje izpitno obdobje že pustili za seboj, pa so študentje prav zdaj sredi učnih in izpitnih obveznosti. Če ste med tistimi, ki dneve preživljajo za knjigo, vam do boljših rezultatov na izpitu lahko pomaga povsem preprost nasvet.

Kakšne pa so vaše spalne navade? Belgijski raziskovalci so anketirali 621 študentov prvega letnika in jih spraševali o njihovih spalnih navadah med izpitnim obdobjem. Odgovore so nato primerjali z rezultati, ki so jih študenti dosegli na izpitih in prišli do, sicer za marsikoga, nepresenetljivega zaključka, poroča Huffington Post.

"Študenti, ki so si za spanje vzeli dovolj časa, so se na izpitih odrezali bolje," je za Huffington Post dejal soavtor študije Stijn Baert.

Izpita ne boste samo naredili, dobili boste tudi višjo oceno Poleg tega so raziskovalci ugotovili tudi, da so ocene študentov, ki so med izpitnim obdobjem spali sedem ur, kar za deset odstotkov višje kot pri študentih, ki so spali manj. Študentje, ki so spanje povečali s šest na sedem ur, so v povprečju svoj rezultat izboljšali za 1,7 točke (na 20-stopenjski lestvici) za vsak izpit.

Pri vsem tem so raziskovalci opozorili in upoštevali študijske navade, pa tudi zdravje in socialno-ekonomsko ozadje.

Drugi pozitivni učinki dobrega spanca Zakaj pa spanec sploh pripomore k boljšemu rezultatu? Kot odgovarja Baert, se novo znanje integrira v bazo našega obstoječega znanja ravno v času, ko spimo.

Seveda pa ima primerno spanje tudi druge pozitivne učinke. Predhodne študije so pokazale, da spanje ne samo izboljša naše miselne sposobnosti, ampak lahko izboljša tudi športni uspeh. Zdravstveni strokovnjaki menijo, da bi moral odrasel človek na dan spati sedem ali osem ur.

Ne spreglejte