TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 5. 2014,
15.48

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

veter nasveti

Četrtek, 15. 5. 2014, 15.48

5 let, 4 mesece

Kako poskrbeti za varnost, medtem ko piha karavanški fen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Na najbolj ogroženih območjih lahko sunki vetra celo presežejo hitrost sto kilometrov na uro. Oddahnili si bomo lahko šele v petek popoldne, do takrat pa previdnost ne bo odveč.

Agencija RS za okolje je izdala najvišjo stopnjo opozorila pred vremenskimi nevarnostmi, tokrat zaradi viharnega vetra. Opozorilo začne veljati danes ob 18. uri in bo trajalo do petka dopoldne, je na novinarski konferenci pojasnil meteorolog Branko Gregorčič

Veter sicer močno piha že od včeraj. Marsikje hitrosti po nižinah dosegajo med 70 in 80 kilometrov na uro, v višjih legah še več. Kot je dejal Gregorčič, se bo veter ponoči še okrepil, zato previdnost ne bo odveč, saj lahko na najbolj ogroženih območjih, to je na območju pod Karavankami, sunki vetra presežejo hitrost sto kilometrov na uro. Predvsem pa bodite pozorni na Gorenjskem, Koroškem, Štajerskem in v Prekmurju.

Podobne vetrovne razmere januarja 2012 Viharni veter, ki je zajel predvsem sever Slovenije, je sicer pojav, ki se pojavi vsakih nekaj let. Pravijo mu tudi karavanški fen.

Podobne vetrovne razmere smo imeli po besedah Gregorčiča januarja 2012, ker pa še ni bilo listja na vejah, posledice niso bile tako hude. Glavna težava vetra v maju je namreč ta, da je olistanost dreves pravzaprav polna, drevesne krošnje pa ustvarjajo večji upor vetru. Prav tako gre v tem primeru za območje, na katerem takšnega vetra niso navajeni, zato so lahko posledice večje, kot pa bi bile na primer na Primorskem.

Med najpogostejšimi posledicami takšnega vetra so sicer razkritje oziroma delno razkritje streh in lomljenje vej.

 

Kdaj si bomo lahko odpočili in kaj nas čaka v prihodnjem tednu? Veter so bo v petek popoldne začel umirjati, v soboto pa bodo že povsem običajne vetrovne razmere.

"Vreme bo sicer ostalo nestanovitno še do ponedeljka, od torka pa pričakujemo vse bolj sončno in toplo vreme. Počasi se bomo v prihodnjem tednu izvili iz primeža nestanovitnega vremena," je še povedal Gregorčič.

Ne spreglejte