Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 12. 2015,
9.55

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

dinozavri Kitajska črni trg ponaredki

Ponedeljek, 7. 12. 2015, 9.55

7 let, 12 mesecev

Kako Kitajci goljufajo z dinozavri

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Preprodaja fosilov na Kitajskem je prepovedana, cveti črna trgovina z okostji dinozavrov.

Kitajska je raj za paleontologe. Pred 120 milijoni let je bila večina današnjega kitajskega ozemlja suha puščava, na severovzhodu pa je bilo močvirje z jezeri in vulkani – popoln habitat za dinozavre. Zato ni čudno, da na Kitajskem že tisoče let poročajo o "zmajevih kosteh". Kitajski paleontologi se šalijo, da na Kitajskem sploh ni treba kopati, da bi našli kosti dinozavrov – najdete jih na površini, ko veter razpiha prst.

Največji muzej dinozavrov na svetu Tako tudi ni presenetljivo, da je največji svetovni muzej okostij dinozavrov prav na Kitajskem, in sicer v pokrajini Shandong, okoli 500 kilometrov jugovzhodno od Pekinga. V muzeju Tianyu je 1100 popolnih okostij dinozavrov in 2300 okostij prvih ptic. Paleontologi z vsega sveta potujejo v to sicer industrijsko mesto, da bi preučevali dinozavre, še posebej povezave med temi starodavnimi plazilci in prvimi pticami.

Muzej je leta 2003 ustanovil Zheng Xiaoting, ki je svoje bogastvo, pridobljeno z izkopavanjem zlata, uporabil tudi za muzej. Zbirko so nabrali v petih letih. Večino fosilov so prinesli ali muzeju prodali kmetje. In prav tu leži temna stran kitajskega dinozavrskega razcveta: preprodaja in ponarejanje fosilov. Tudi v muzeju je bilo veliko okostij brez ustrezne dokumentacije o tem, kje in kako so bili izkopani.

Donosen posel preprodaje fosilov V času kulturne revolucije so fosile, ki so jih našli med izkopavanji rudnikov ali iskanjem nafte, preprosto zavrgli. V osemdesetih letih pa so najditelji kosti spoznali, da je to lahko donosen posel. Od tedaj najdbe prodajajo muzejem, preprodajalcem ali tujim paleontologom.

Z razcvetom posla pa se je razširilo tudi ponarejanje fosilov, še posebej ker tudi kitajski kmetje vedo, da so celotna okostja vredna več kot le posamezne kosti. Zato v želji, da bi prodali celotna okostja, sestavljajo kosti iz različnih najdb, v najbolj ekstremnih primerih pa manjkajoče kosti sami izklešejo iz kamna. Prevarani National Geographic Prevaram se ne morejo izogniti niti znanstveniki. Leta 1999 je National Geographic objavil, da so našli Archaeoraptorja, izgubljeni člen med dinozavri in pticami. Izkazalo se je, da je bilo okostje ponarejeno oziroma sestavljeno iz 88 različnih okostij dinozavrov in ptičev.

Časopis Science je leta 2010 objavil podatek, da je 80 odstotkov kitajskih okostij morskih dinozavrov, razstavljenih v kitajskih muzejih, ponarejenih. Istega leta je po poročanju časopisa China Daily Kitajska iz tujine zahtevala okoli pet tisoč okostij, ki so bila prodana na črnem trgu. Večina je bila v zasebnih zbirkah, saj imajo evropski in ameriški muzeji stroge zakone, da iz Kitajske in Mongolije ne smejo kupovati fosilov prav zaradi možnosti ponaredkov.

Kljub prepovedi prodaje črni trg cveti Od leta 2011 je na Kitajskem prepovedana prodaja fosilov brez dovoljenja države, zagrožene pa so stroge kazni, celo smrtna. To pa ni zaustavilo črnega trga. Letos poleti je kitajska policija zasegla 213 fosilov dinozavrovih jajc, ki so jih vaščani odnesli z gradbišča z namenom, da jih prodajo.

Leta 2012 se je na dražbi v New Yorku pojavilo okostje Tarbosaurusa bataara, sorodnika T-rexa iz Mongolije. Čeprav so ameriški paleontologi opozarjali, da je okostje zelo verjetno kupljeno na črnem trgu in da njegova avtentičnost ni potrjena, so ga prodali za milijon evrov. Okostje so pozneje zasegli ameriški policisti, trgovca, ki ga je prijavil na dražbo, pa obsodili na tri mesece zapora zaradi nedovoljene trgovine s fosili. Vse pri njem najdene fosile so vrnili v Mongolijo.

Boj za kredibilnost kitajske paleontologije Kitajska se trudi, da bi kitajskim dinozavrom ponovno vrnili kredibilnost. Zheng Xiaoting je za New York Times dejal, da se zaveda, da je bilo v njegovem muzeju tudi nekaj ponaredkov. Kot trdi, so tri odstotke okostij, kupljenih pred letom 2008, vrnili lastnikom, ker njihova avtentičnost ni bila dokazana. Leta 2012 je poreklo okostij v muzeju preiskovala tudi policija, ki je aretirala prekupčevalca s fosili. "V našem muzeju ni več ponaredkov," je prepričan ustanovitelj. Čeprav kitajska dinozavrska scena ne velja za najbolj avtentično, najdbe iz te dežele še vedno odstirajo nenavadne skrivnosti iz prazgodovine. Revija Nature je recimo aprila poročala, da so v muzeju Tianyu odkrili majhno okostje dinozavra, ki je lahko letel, čeprav ni imel perja. V mandarinščini ga imenujejo Yi qi oz. v prevodu Čudna krila.

Ne spreglejte