SiolNET. Novice Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako hitro je mimo Plutona letela sonda New Horizons?

1

termometer

Raziskovalna sonda New Horizons, ki je julija kot prvo človeško vesoljsko plovilo preletela Pluton, je mimo ledenega pritlikavega planeta švignila kar 65-krat hitreje od potniškega letala.

Zgornjo animirano sličico GIF je izdelal in na Twitterju objavil Clay Bavor, razvijalec novih izdelkov pri Googlu. Hitrost premikanja sonde New Horizons je Bavor primerjal s hitrostjo potniškega letala Boeing 747 in vojaškega reaktivca SR-71 Blackbird.

Slabih 900 kilometrov na uro je najvišja potovalna hitrost Boeinga 747, Blackbird pa naj bi jih v teoriji lahko dosegel več kot 4.000 (uradno dokumentirana najvišja hitrost "Črne ptice" je sicer 3,529 kilometra na uro, zabeležena je bila 28. julija 1976). Plovilo New Horizons je Pluton 14. julija medtem preletelo s hitrostjo kar 58.000 kilometrov na uro.

Če bi želeli zavirati, bi potrebovali tisočkrat toliko goriva Vratolomna hitrost, ki jo je New Horizons pomagal doseči tudi gravitacijski pospešek ob preletu Jupitra, je bila potrebna, da je sonda Pluton dosegla v razumnem času. Kljub temu je do pritlikavega planeta potovala devet let in pol.

Znanstveniki sicer ocenjujejo, da bi morali hitrost New Horizons zmanjšati za kar 90 odstotkov, če bi želeli plovilo zasidrati v Plutonovo orbito. Za manever bi sicer potrebovali kar tisočkrat več goriva, kot ga s sabo trenutno vozi New Horizons.

Naslednji cilj New Horizons je Kuiperjev pas Nasa je prejšnji mesec že izbrala naslednji cilj, ki ga bo raziskala sonda New Horizons – planetoid 2014 MU69, ki je del Kuiperjevega pasu. To je velikansko območje onkraj Osončja, v kateri je na milijone, morda celo milijarde zaledenelih vesoljskih teles. New Horizons naj bi 2014 MU69 po ocenah ameriške vesoljske agencije Nasa dosegel natanko 1. januarja 2019.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin