SiolNET. Novice Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kaj znanstvenike vleče na največjo luno v Osončju?

3

termometer

 | Foto:
Ameriška vesoljska agencija Nasa je s pomočjo vesoljskega teleskopa Hubble potrdila hipotezo, da je pod površino Ganimeda, Jupitrove lune in največjega naravnega satelita v Osončju, velikanski ocean.

Znanstveniki so o obstoju podpovršinskega oceana na Ganimedu, največji luni plinastega planeta Jupitra, ugibali že več kot 40 let, zdaj pa so zanj morda končno dobili tudi dokaz. Med opazovanjem auror (polarnega sija) nad Ganimedom, ki je z dobrimi pet tisoč kilometri premera največja luna v Osončju, so s pomočjo vesoljskega teleskopa Hubble naleteli na zanimiv pojav.

Lahko s teleskopom vidimo tudi v notranjost nebesnih teles? Ganimed je edina luna v Osončju z lastnim magnetnim poljem, zaradi česar nad njenimi poli nastajajo aurore oziroma polarni sij, ki ga lahko ob potovanju na daljni sever ali jug vidimo tudi na Zemlji. Z daljšim opazovanjem spreminjanja auror, ki ga sicer določa tudi magnetosfera Jupitra, so znanstveniki dognali, da na položaj auror vpliva še ena magnetna sila. Računalniška simulacija je pokazala, da gre skoraj zagotovo za slan ocean pod površino lune. Ta naj bi vseboval kar dvakrat več vode kot vsi oceani, morja, reke in jezera na Zemlji. Globok naj bi bil do sto kilometrov, kar je desetkrat več od najgloblje točke Tihega oceana, njegova gladina pa je po ocenah Nase šele približno 150 kilometrov pod večidel ledeno površino Ganimeda.

Kjer je voda, je morda tudi življenje Potrditev obstoja oceana pod luno Ganimed, ki je večja celo od planeta Merkur, je pomembna predvsem z astrobiološkega stališča. Možnosti, da v vodnem rezervoarju globoko pod površino Jupitrovega naravnega satelita plavajo primitivne nezemeljske oblike življenja, namreč ni mogoče izključiti. Ganimed sicer ni edina luna katerega od plinastih planetarnih velikanov, ki naj bi pod površino skrivala ogromen ocean. Skoraj zagotovo ga ima tudi Jupitrova luna Evropa, ki je po prepričanju mnogo znanstvenikov prvi favorit za gostiteljico nezemeljskega življenja, morda tudi Kalisto, še ena luna največjega planeta v Osončju. Voda je najbrž ujeta tudi pod površjem Saturnove lune Enceladus.

Ganimed bomo pobliže spoznali čez slabih dvajset let Evropska vesoljska agencija ESA bo predvidoma leta 2022 proti lunam Jupitra poslala plovilo JUICE (Jupiter Icy Moon Explorer ali Raziskovalec Jupitrovih zaledenelih lun). Z njim bomo pobliže spoznali Evropo, Kalisto in Ganimeda, v katerega orbito se bo JUICE zasidral okoli leta 2033. Med cilji misije so analiza ledenih površin vseh treh lun, podrobnejša raziskava oceanov, ki jih najverjetneje skrivajo pod njo, in iskanje morebitnih organskih molekul, ki bi nakazovale na obstoj življenja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin