Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 10. 2018,
14.43

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

Natisni članek

pokojnine koalicija

Četrtek, 25. 10. 2018, 14.43

5 let, 6 mesecev

Kaj se bo zgodilo z dvigom pokojnin? Nič še ni dorečeno.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24
Alenka Bratušek | Foto STA

Foto: STA

Posvet predsednikov koalicijskih strank pred današnjo sejo vlade se je končal brez konkretnih sklepov.

Po besedah prvaka DeSUS Karla Erjavca so se pogovarjali o rebalansu proračuna za 2019, v katerem pa koalicijski partnerji pričakujejo finančno podporo za zaveze iz koalicijske pogodbe, pri čemer bo treba paziti na usklajenost s fiskalnim pravilom.

Sestanek zahtevala Bratuškova

Sestanek predsednikov koalicijskih strank pri premierju Marjanu Šarcu na temo vladnih prioritet in izpolnjevanja koalicijskih zavez je zahtevala predsednica SAB Alenka Bratušek, ki je premierja tudi spomnila, da je bil dvig pokojnin pogoj SAB za vstop v koalicijo, in od tega ne bodo odstopili.

Na današnjem sestanku je pričakovala odgovore, kdaj in kaj bodo uresničili, a je iz povedanega po koalicijskem vrhu sklepati, da konkretnih sklepov niso sprejeli.

Kako se bo vlada lotila pokojnin, še ni jasno

Bratuškova je v izjavi novinarjem po seji vlade dejala, da se strinja s stališčem zveze društev upokojencev, ki je danes pripravila konkretne predloge za boljše pokojnine. Kako se bo vlada lotila zapisanega glede pokojnin v koalicijski pogodbi, medtem še ni jasno, a Bratuškova verjame, da bodo "v kratkem pri upokojencih naredili piko in realizirali zapisano".

S stališčem zveze društev upokojencev se strinja tudi Erjavec, ki ocenjuje, da bodo pogajanja v sklopu priprave rebalansa proračuna za prihodnje leto zelo intenzivna in naporna. "Sploh zato, ker nad vlado visi še javni sektor s svojimi zahtevami. Proračun bo treba zapirati zelo spretno," meni predsednik DeSUS.

O razrešitvi Vraničar Ermanove niso govorili

Za DeSUS po Erjavčevih besedah prioriteta ostaja izboljšanje položaja upokojencev. "Pričakujemo, da se bo uresničilo, kar smo zapisali v koalicijski pogodbi - izredno usklajevanje pokojnin, povečan regres, postopno povečanje odmere pokojnin," je naštel Erjavec, pri tem pa poudaril, da mora biti rebalans usklajen s fiskalnim pravilom in pričakovanji Evropske komisije.

Medtem ko danes odmeva razrešitev državne sekretarke na finančnem ministrstvu Mateje Vraničar Erman, predsedniki koalicijskih strank o tem po besedah Bratuškove niso govorili. Prav tako se niso dotaknili osnutka prenove sistema obdavčitve nepremičnin, je pa minister za finance Andrej Bertoncelj, tako Bratuškova, po koncu seje vlade povedal, da je osnutek zakona pripravljen, da pa je pred obravnavo zadeve na koaliciji treba pridobiti odzive stroke.

Ne spreglejte