SiolNET. Novice Novice
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Je Elon Musk z zgodovinskim dosežkom Jeffa Bezosa res poražen?

0

termometer

Vesoljska družba Blue Origin, ki ji načeluje direktor Amazona Jeff Bezos, je uspešno izvedla pristanek nosilne rakete New Shepard. Pa je s tem res prehitela podjetje SpaceX, ki ga vodi Elon Musk?

Nosilna raketa New Shepard vesoljske družbe Blue Origin, ki jo je leta 2000 ustanovil prvi mož Amazona Jeff Bezos, je v prvem poskusu v navpični smeri poletela na rob vesolja in nato pristala na Zemlji. Šlo je za prvi uspešen vertikalni pristanek nosilne rakete, potem ko je dosegla suborbitalno višino.

Raketa je poletela približno sto kilometrov nad površje Zemlje. Tam se je od nje ločila (prazna) kapsula za šest astronavtov, ki je pozneje pristala s pomočjo treh padal, New Shepard pa je mehak pristanek izvedel z vzvratnim priganjanjem pogonskega agregata (animacija spodaj).

Celoten videoposnetek pristanka rakete New Shepard:

Pristanek je presrečni Jeff Bezos na Twitterju opisal kot enega najredkejših pojavov v sodobni vesoljski dirki.

S tem je Bezos na spletu sprožil val primerjav z neuspešnimi, celo eksplozivnimi pristanki nosilne rakete Falcon 9 podjetja SpaceX, na čelu katerega je Elon Musk.

Nekateri spletni mediji (na primer Engadget s tem prispevkom) so šli celo tako daleč, da so Jeffa Bezosa na področju pristajanja z nosilnimi raketami razglasili za zmagovalca, Muska pa za poraženca. A primerjave raket New Shepard in Falcon 9 niso upravičene, saj gre za povsem različna stroja.

New Shepard v vesolje zgolj kuka, Falcon 9 pa se z njim spopade Najpomembnejša ločnica med nosilnima raketama zasebnih vesoljskih agencij sta njuni različni poslanstvi, od katerih so odvisni vsi preostali dejavniki, ki vplivajo na uspešen pristanek na Zemlji. New Shepard je prevozno sredstvo za krajši izlet na rob vesolja, kjer bodo lahko astronavti približno štiri minute doživljali breztežnost. Ker raketa višje od približno stotih kilometrov ne potuje, v suborbitalnem prostoru ne more ostati, saj jo Zemljina gravitacija še vedno vleče proti tlom. Zaradi tega lahko več čas potovanja ostane v pokončnem položaju, kar olajša pristanek. Ker raketa ne beži Zemljini gravitaciji, ji tudi ni treba razviti maksimalne hitrosti, zato je lahko krajša in debelejša. Težišče rakete je zato bližje dnu, zaradi česar je manevriranje pred pristankom lažje.

Falcon 9 je medtem tovorna mula, ki v Zemljino orbito dostavlja satelite in prek kapsule Dragon oskrbuje Mednarodno vesoljsko postajo (ISS). Da bi dosegla kar najvišjo hitrost, je raketa visoka in tanka, njen pogonski sklop pa razvije kar petnajstkrat večjo potisno silo od rakete New Shepard. Ker raketa Falcon 9 vstopi v vesolje, kjer težnosti ni, jo je treba ob ponovnem vstopu v atmosfero Zemlje za izvedbo pristanka še obrniti v pravo smer.

Podjetje SpaceX sicer še ni pristajalo s Falconom 9, ki bi se vračal iz vesolja, se pa njegovi dozdajšnji (ponesrečeni) poskusi vseeno precej razlikujejo od uspešnega Blue Originovega. Rakete Falcon 9, s katerimi so poskusili pristati, so poletele višje (približno 150 kilometrov) in veliko hitreje od New Sheparda. Ta je v zadnji fazi poleta dosegel hitrost treh machov (približno 3.500 kilometrov na uro), F9 pa od 5,5 do 7,5 macha (približno od 6.800 do 9.200 kilometrov na uro).

Vzlet rakete Falcon 9, ki je v Zemljino orbito odnesla raziskovalni vremenski satelit DSCOVR:

Elon Musk: Jeff, se spomniš tega? Na Bezosovo hvalisanje na Twitterju se je medtem odzval Elon Musk ter v več objavah opozoril, da je družba SpaceX kar nekaj podobnih uspešnih poletov in pristankov izvedla že pred tremi leti z raketo Grasshopper (Kobilica).

A Musk bo moral, vsaj kar zadeva Kobilico, za zdaj vendarle priznati zmago Bezosu in s "protinapadi" na Twitterju počakati na uspešen navpični pristanek Falcona 9 po obisku roba vesolja (F9 je sicer že pristajal, kot je treba). Grasshopper namreč nikoli ni poletel višje od nekaj sto metrov:

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin