Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
19. 2. 2016,
18.13

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

bitcoin loterija Apple Matic Tomšič

Petek, 19. 2. 2016, 18.13

6 let, 6 mesecev

Izgubili, uničili in v smeti vrgli stvari, vredne na milijone evrov

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Predstavljamo nekaj zgodb nesrečnikov, ki so izgubili ali pa se nevede znebili celo premoženje vrednih loterijskih srečk, računalnikov in umetniških del.

Danes bi bil bogatejši za tri milijone evrov, pred dvema letoma pa za več kot pet Valižan James Howells se je pred dvema letoma in pol znebil starega računalniškega diska, na katerem je bila tako imenovana digitalna denarnica s približno 7.500 bitcoini. Brez edinstvenega ključa, ki je bil samo na tistem trdem disku, Howells ni več mogel dostopati do digitalne denarnice. Ostal je brez vseh bitcoinov, ki so bili takrat skupaj vredni več kot pet milijonov evrov. Če bi jih prodajal danes, bi zanje iztržil približno tri milijone.

Howells je takrat več dni prečesaval odpad v južnem Walesu, kamor ga je napotila lokalna komunala, a trdega diska ni našel nikoli.

Vir

Mož, ki je izgubil zmagovalno loterijsko srečko Martyn Tott iz Watforda v Veliki Britaniji je leta 2001 izgubil zmagovalno loterijsko srečko. Kupil jo je že šest mesecev pred žrebom, z ženo sta si številke na srečki zapomnila na pamet. Ko je organizator loterije Camelot oznanil zmagovalno kombinacijo številk, sta z ženo najprej ponorela od veselja, nato pa ugotovila, da srečke ni nikjer. Dobitka, 3,011 milijona funtov (danes približno 3,89 milijona) evrov, organizator loterije, čeprav je proti njemu sprožil tri sodne procese, Tottu ni izplačal.

Izguba zmagovalne srečke je imela za življenje Martyna Totta žalostne posledice. Kot je povedal v pogovoru za britanski časnik Daily Mail, mu je razpadel zakon, misel na to, kaj bi lahko bilo, pa ga je žrla več let.

Vir

Neprecenljiv dokument prodal za kebab Neki moški je na bolšjem sejmu v mestu Adamstown v ameriški zvezni državi Pensilvanija leta 1989 za, preračunano iz ameriških dolarjev, tri evre in pol prodal staro, raztrgano sliko. Kupec je želel uporabiti njen še vedno ohranjen okvir in z njim obdati drugo sliko.

Ko je izvirnik vzel iz okvirja, je pod njim odkril eno od originalnih kopij ameriške Izjave o neodvisnosti, ki je bila natisnjena 4. julija 1776. Leta 1991 so jo na dražbi v New Yorku prodali za 2,4 milijona ameriških dolarjev (danes 2,16 milijona evrov).

Vir

Na smetišču pristal celo premoženje vreden računalnik Na specializiranem smetišču za odpadno elektroniko v bližini Silicijeve doline v ameriški zvezni državi Kalifornija so lani našli računalnik Apple I. Šlo je za enega od 200 prvih primerkov tega računalnika, ki sta jih ročno sestavila Steve Wozniak in Steve Jobs, ustanovitelja podjetja Apple. Reciklažni center, kjer so našli relikvijo iz računalniške antike, je Apple I zasebnemu zbiratelju prodal za približno 180 tisoč evrov.

Knjigo, ki je tlakovala pot najuspešnejši knjižni seriji vseh časov, vrgel v koš za smeti Sodelavec britanskega medija The Telegraph Nigel Reynolds je bil prvi novinar, ki je intervjuval pisateljico J. K. Rowling, avtorico slovite domišljijske serije Harry Potter. Rowlingova je bila v času prvega intervjuja še neznana pisateljica, novinarju Reynoldsu pa je podarila podpisan izvod prve knjige iz poznejše serije sedmih, Harry Potter in Kamen Modrosti.

Reynolds je v zapisu za Telegraph priznal, da je knjigo po intervjuju vrgel v smeti. Svojo zmoto je opazil šele ob poznejšem uspehu Harryja Potterja, ki je postal najbolje prodajana knjižna serija vseh časov. Izvod knjige, ki se mu ga ni zdelo vredno obdržati, je bil eden od le tristotih sprva natisnjenih. Glede na to, da je bil opremljen tudi z avtogramom slavne pisateljice, poznavalci njegovo vrednost danes ocenjujejo na okrog 50 tisoč evrov.

Vir

Najdražja prometna nesreča v zgodovini Decembra 2011 se je v verižno trčenje zapletla skupina luksuznih športnih avtomobilov. Popolnoma uničenih je bilo osem ferrarijev, trije mercedesi in en lamborghini, pa tudi dve toyoti. Japonska policija je za nesrečo obtožila deset voznikov, skupna škoda na avtomobilih pa je znašala okrog 3,2 milijona evrov.

Uničenje virtualne vesoljske ladje, ki je stala več kot dober rabljen avto Leta 2013 je v spletni znanstvenofantastični računalniški igri Eve Online nekdo ostal brez Revenanta, ene najredkejših vesoljskih ladij v igri, ki jo je kupil za približno osem tisoč resničnih, ne virtualnih evrov.

Da bi lažje razumeli, za kako veliko izgubo gre, dodajamo dejstvo, da je igralec za nakup vesoljske ladje, ki je pred nesrečnim dogodkom v igri obstajala le v treh primerkih, v Eve Online za nakup Reventanta vložil več tisoč ur igranja.

Vir

Ne spreglejte