SiolNET. Novice Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Googlovi zemljevidi Hrvaški "podarili" dva otočka

3

termometer

Na Googlovem zemljevidu sta se severno od otoka Lastovo pojavila dva otoka, ki ju v resnici ni. Že pogled na Googlov satelitski posnetek razkrije, da je bil nekdo pri njih površen.

Fotografija na istem spletnem mestu Googlovih zemljevidov zelo jasno nakazuje, da sta "otoka" na zemljevidu pravzaprav napačno interpretirana oblaka, ki sta se v trenutku snemanja znašla v akvatoriju severno od Lastova.

"Oblake je nekdo v Googlu tako prelevil v 'otoke', ne da bi preveril obstoj teh otokov na uradnih zemljevidih, bodisi tiskanih, ki jih skrbno razvijajo dolga leta, bodisi digitalnih, ki jih gotovo niso pripravili na Googlov način," razmišlja predsednik hrvaškega združenja Obala naših vnukov Vlatko Ignatoski, ki je na spletu prvi opozoril na ta spodrsljaj.

Vsa obala vzhodnega Jadrana v visoki ločljivosti

Ignatoski se je digitalizacije jadranske obale lotil tudi sam, a na nekoliko drugačen način. Z razdalje okoli 70 metrov od obale in s hitrostjo plovila slabih 15 kilometrov na uro ob pomoči dodatnih prostovoljcev snema vso obalno črto, tako na celini kot tudi na otokih, v visoki ločljivosti. Posnetke sproti dostavlja uradnim ustanovam in arhivom ter objavlja na spletni strani www.obala.hr, kjer so dostopni za brezplačen ogled.

Združenje je sprva svojo pobudo usmerilo na hrvaški del obale, a zdaj jim je cilj vsa vzhodna jadranska obala od Trsta do Sarande v Albaniji. Doslej so posneli okoli 56 odstotkov ali skoraj 2 tisoč navtičnih milj in tako ustvarili skoraj 300 ur videogradiva.

Na vrsti tudi slovenska obala

Slovenska obala pride na vrsto kmalu, zatrjuje Ignatoski: "Najbrž bi jo posneli že minuli mesec, a smo imeli manjšo nezgodo pri snemanju v Dajli, zato čakamo naslednjo primerno priložnost."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin