Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 1. 2013,
10.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Google zemljevid Severna Koreja

Torek, 29. 1. 2013, 10.25

8 let

Google izdal podroben zemljevid Severne Koreje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Leta in leta je bila na Googlovem zemljevidu na mestu, kjer je Severna Koreja, le belina. Zdaj pa je Google razkril podrobnejši zemljevid, na katerem je označil tudi gulage.

Uporabniki svetovnega spleta so do pred kratkim lahko občudovali belino na mestu, kjer bi morala biti Severna Koreja, označeno je bilo le glavno mesto Pjongjang, zdaj pa je podjetje Google končno dopolnilo tudi ta manjkajoči del, in sicer izredno podrobno.

Pjongjang najbolj natančno prikazan Od obiska direktorja Googla Erica Schmidta ni minilo niti mesec dni, Google pa je že predstavil zemljevid Severne Koreje, ki poleg mest in cest v mestih označuje tudi podzemne postaje, gulage, golfišča, hotele, bolnišnice in trgovine. Tisti, ki jih zanima, kako je videti Pjongjang, lahko zemljevid povečajo tako, da vidijo slike spominske palače Kumsusan, kjer sta pokopana nekdanja voditelja Kim Il Sung in Kim Džong Il. Seveda so določene fotografije na voljo le za Pjongjang, ne pa tudi za preostale predele Severne Koreje, poroča CNN.

Čeprav bi morda pričakovali, da si je Schmidt med svojim obiskom izboril dostop do informacij, ki so zunanjemu svetu skrite, pa je bil zemljevid, sodeč po Googlovem blogu, ustvarjen s pomočjo prostovoljnih kartografov, ki so uporabljali Google Map Maker. Ta deluje na podoben način kot Wikipedia, kar pomeni, da lahko vsak ureja vsebino, drugi pa jo lahko tudi spreminjajo, če ni točna, piše Washington Post.

Zadnja država, ki ni bila izrisana na zemljevidu Severna Koreja je bila sicer zadnja država, ki na Googlovih zemljevidih ni bila popolnoma izrisana. Prostovoljci so pri oblikovanju zemljevida uporabili javne informacije, že obstoječe analogne zemljevide, satelitske slike in druge spletne materiale.

Natančnejši zemljevid najverjetneje ne bo koristil Severnim Korejcem, saj je njihov dostop do svetovnega spleta močno omejen.

Ne spreglejte