Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
29. 8. 2014,
16.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Evropska unija gospodinjski aparati

Petek, 29. 8. 2014, 16.36

8 let

Evropska unija tudi nad druge energetsko potratne gospodinjske aparate

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Še se ni polegel prah nad omejitvami moči sesalnikov, ki bodo v EU obveljale čez nekaj dni, ko iz Bruslja že prihajajo napovedi o novih omejitvah gospodinjskih naprav z večjo porabe energije.

Sušilniki za lase, pametni telefoni, grelniki vode, brezžični omrežni usmerjevalniki, kosilnice – to je le nekaj od približno 30 različnih električnih naprav, ki jih bodo po koncu študije Evropske komisije zajeli v direktivi Ecodesign z namenom nadaljnjega omejevanja prodaje naprav z visoko močjo, poroča britanski časnik The Telegraph.

Šibkejši sušilniki – daljši čas sušenja Predvideno zmanjšanje dopustne moči pri sušilnikih za lase bi lahko znašalo do 30 odstotkov, kar bi prizadelo številne modele, za katere se zdaj tako frizerji kot uporabniki radi odločajo zaradi hitrega sušenja las. V ponudbi sušilnikov za lase najdemo take z močjo 900 wattov, a tudi energetsko veliko zahtevnejše 2.300-wattne. Frizerji že opozarjajo: če bodo sušilniki manj močni, bo sušenje las trajalo dalj časa, zato ne bo prihranka energije, je povedal nekdanji predsednik britanskega združenja frizerjev.

Evropska komisija: Za cilje energetske učinkovitosti in proti podnebnim spremembam Nove omejitve lahko pričakujemo spomladi prihodnje leto kot del stalnih prizadevanj Evropske unije za doseganje mejnikov in ciljev energetske učinkovitosti do leta 2030. Trenutno veljavna zakonodaja Evropske unije že obravnava televizorje, pralne stroje, hladilnike in (po novem tudi) sesalnike, na vrsto pa očitno prihajajo tudi manjše naprave.

Zakonodaja, ki bo uporabnikom preprečevala nabavo naprav velike moči, je bila nujna za boj proti podnebnim spremembam, je prepričan evropski komisar za energetiko Günther Oettinger v reviji Bild v svoji domači Nemčiji. Prav v njegovi sicer zelo proevropski domovini so dozdajšnja evropska pravila o energetski učinkovitosti, ki so pripeljala do prepovedi uporabe žarnic z nitkami, naletele na precejšnjo mero nezadovoljstva, še poroča britanski časnik.

Reul: Nima smisla regulirati vsake podrobnosti Konservativni nemški evroposlanec Herbert Reul je odločen: "Evropska komisija mora ustaviti svoje ekonačrte. Nima smisla regulirati vsake podrobnosti energetske porabe, izdelave vsakega izdelka v Evropski uniji in uporabnikom ukazovati, kaj morajo kupiti."

Pri Evropski komisiji pa vendarle dodajajo, da študija, ki jo končujejo te dni, še ne pomeni, da bodo na koncu res sprejeli omejitve za sušilnike za lase. Predvidoma v začetku prihodnjega leta bodo pregledali priporočila raziskave in takrat bodo sprejeli nadaljnje odločitve.

Ne spreglejte