Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 8. 2014,
12.19

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

zdravilo

Petek, 8. 8. 2014, 12.19

7 let, 12 mesecev

EU odobrila zdravilo, zaradi katerega jastrebom grozi izumrtje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zaradi novega zdravila za govedo, ki je z odločitvijo EU postalo dostopno na prostem trgu, bi lahko povsem izumrli jastrebi. Njihovo izginotje pa bi lahko prineslo številne druge tegobe.

V Španiji živi največja populacija jastrebov v Evropi, a se njihovo število nenehno zmanjšuje. Ta vrsta je že zelo dolgo na slabem glasu, saj jih ljudje nezakonito zastrupljajo in trdijo, da napadajo njihovo živino, predvsem teleta.

Zdaj pa tem ujedam grozi nova nevarnost. Evropska unija je namreč španskim in italijanskim govedorejcem odobrila uporabo novega zdravila z imenom diklofenak, ki je smrtno nevarno za tamkajšnje jastrebe. Populacija padla za 99 odstotkov

Da jastrebom in tudi nekaterim drugim ujedam grozi izumrtje, je potrdil tudi varstveni ornitolog Jernej Figelj iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije. "Tako kot zdaj ravnamo z našim okoljem, s prostorom, v katerem živimo, drugega tudi ne gre pričakovati," je dejal.

Kot problematiko je izpostavil tudi zdravilo diklofenak. Pojasnil je, da gre za protivnetno zdravilo, zaradi katerega so v samo nekaj letih izginili jastrebi iz Indije, Pakistana in Nepala. "V približno desetih letih je njihova populacija padla za 99 odstotkov," je poudaril. Zdravilo zaužijejo prek mrtvih živali

Jastrebi sicer po besedah Figelja zaužijejo diklofenak prek mrtvih živali, ki so jih zdravili z njim. Posledic pa ne čutijo samo jastrebi, ampak tudi ljudje. "Ker jastrebov ni več, se goveja trupla kopičijo in posledično se nerazumno razmnožijo druge živali. V primeru Indije so se nepredstavljivo razmnožili potepuški psi, z njimi tudi mnogo bolezni, na primer steklina," je povedal ornitolog.

Prepričan je, da je odločitev EU, da postane diklofenak prosto dostopen tudi na evropskem trgu, slaba in škodljiva. Če bi diklofenak začeli množično uporabljati v Sloveniji, bi po njegovem mnenju s tem močno ogrozili obstoj 100–120 parov beloglavih jastrebov, ki gnezdijo v naši neposredni bližini. Obe populaciji, furlanska in kvarnerska, bi najverjetneje izumrli. "Jastrebi ne napadajo telet"

Ni pa zdravilo edina skrb beloglavih jastrebov, saj jih ogroža predvsem pomanjkanje hrane (mrhovine) in v zadnjem času tudi vetrne elektrarne.

Figelj se je odzval tudi na trditve, da so jastrebi pri ljudeh nepriljubljeni, ker naj bi napadali živino. Zatrdil je, da jastrebi ne napadajo telet. "Kdor trdi, da je videl jastreba, kako napada tele, je lažnivec."

Ne spreglejte