Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 2. 2009,
17.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 1. 2. 2009, 17.16

8 let

Eifflov stolp kot simbol Pariza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Eifflov stolp je gotovo eden izmed najbolj tipičnih simbolov Pariza. Turistično atrakcijo letno obišče več kot tri milijone ljudi. V Franciji bodo letos obeležili 120 let od odprtja stolpa.

Znameniti stolp je poimenovan po inženirju in arhitektu Gustavu Eiffelu in je najvišja stavba v središču Pariza, visoka 324 metrov. Na stolp se je od odprtja povzpelo že preko 200 milijonov ljudi. Leta 2006 ga je obiskalo kar prek 6 milijonov turistov ter ga tako napravilo za najbolj obiskan turistični objekt na svetu.

Stolp kot začasna rešitev Mestne oblasti so novi železni konstrukciji sprava dodelile zgolj 20 let. Po tem času naj bi slednji prešel v lastništvo mesta. Takratni občinski veljaki pa so predvidevali, da bodo stolp po dvajsetih letih razstavili. Kot zanimivost velja omeniti, da je tudi sam razpis za izgradnjo objekta predvideval takšno konstrukcijo, ki bo omogočala enostavno razgradnjo. Vendar pa je stolp tudi po 20-ih letih še vedno stal, v tem času so ga namreč začeli uporabljati kot veliko anteno. V naslednjih desetletjih je zgradba postajala vedno večji simbol Pariza, o njeni razgradnji pa prav gotovo ne razmišlja nihče več.

Eifflov stolp in avtorske pravice V naslednjih desetletjih je Eifflov stolp postal tako velik gospodarski in turistični uspeh, da so nekateri v iskanju z njim povezanih zaslužkov sprejeli tudi mnoge sporne ukrepe. Tako je leta 2003 ustanova, ki upravlja s stolpom prišla do precej izvirne ideje. Na železno konstrukcijo so namestili posebno razsvetljavo s katero so posledično dosegli, da so nočni posnetki stolpa postali avtorsko zaščiteni. Ta ukrep je nekaj časa onemogočal prosto prodajo ali reprodukcijo nočnih slik stolpa. Po številnih pritožbah je francosko vrhovno sodišče le odpravilo sporno določilo, tako da slike Eifflovega stolpa niso več avtorsko zaščitene.

Ne spreglejte