Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 1. 2008,
16.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 24. 1. 2008, 16.32

8 let

Dnevni časopisi se berejo manj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Najbolj brane slovenske edicije v letu 2007 ostajajo večinoma iste, pomemben skok - s sedmega na četrto mesto - pa je dosegel brezplačnik Dobro jutro.

Dnevni časopisi se berejo manj, pri čemer je opazno nižji doseg zabeležilo Delo. Med tedniki je vidno napredoval Mag. Med novimi trendi je opaziti internet kot "lokacijo branja" časopisov. Na prvem mestu sicer ostaja Dnevnikova edicija Pilot, med prvimi petimi pa so poleg brezplačnika Dobro jutro še Nedeljski dnevnik, Vikend in Ona. Direktor medijskih raziskav družbe Valicon Andraž Zorko je sicer prav kategorijo brezplačnikov označil za najbolj dinamično. Tako je za Dobro jutro poleg mesta med "prvih dvajset" pomemben tudi podatek, da je edicija presegla 20-odstotni doseg.

Del bralcev se je preselil na splet

Pri dnevnih časopisih je opaziti splošen padec branosti. Od tega trenda sicer v pozitivnem smislu rahlo odstopa Večer (8,3 odstotka), največji padec pa je doživelo Delo, ki mu je doseg padel z 11,6 na 9,9 odstotka. Seštevek dosega vseh slovenskih dnevnih časopisov je za kar 5,6 odstotka nižji. Ob tem je Zorko opozoril, da podatkov o branosti ni mogoče neposredno vezati na padec naklade večine dnevnih edicij.

Med tedniki sta najbolj napredovala Mag s 3,7 odstotnim dosegom in Lea (2,3 odstotka), vidneje pa je nazadoval Dolenjski list (2,8 odstotka).

Med zanimivejšimi trendi je opaziti porast deleža tistih bralcev, ki kot lokacijo branja navajajo internet, zlasti pri Delu in Dnevniku. Sklep izvajalcev raziskave je, da se je v zadnjem letu del bralcev preselil na splet.

Poraba časa na spletu je narasla za 25 odstotkov

Tokratna raziskava je zajela 147 edicij v obdobju od 3. januarja 2007 do 2. januarja letos. Kot je pojasnil predsednik izvršnega odbora sveta pristopnikov Slovenske oglaševalske zbornice Zoran Trojar, so tokrat vključili dodaten nadzor nad raziskavo, ki ga je izvajala ljubljanska Fakulteta za družbene vede.

Na predstavitvi so predstavili tudi podatke o poslušanosti in gledanosti radijskih oz. televizijskih programov. Med radijskimi programi sta še zmeraj trdno na vrhu Val 202 ter Slovenija 1, največji skok (na tretje mesto) pa je dosegel Radio 1.

Med televizijskimi programi ostajajo razmerja ista kot v letu 2006; prvi je Pop TV, sledijo Slovenija 1, Kanal A, Slovenija 2 in TV 3. Pri slednjem je opazen pomemben premik navzgor.

Med drugimi izsledki velja omeniti podatek o zaznani porabi časa na spletu, ki je narasla za 25 odstotkov.

Ne spreglejte