SiolNET. Novice Novice
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Delhi prepričljivo svetovni rekorder onesnaženosti zraka

0

termometer

Od 20 najbolj onesnaženih mest na svetu jih je kar 13 v Indiji, med preostalimi sedmimi so tri v Pakistanu ter po eno v Iranu, Katarju, Bangladešu in Turčiji.

Medtem ko se glede alarmantno visokega onesnaževanja zraka medijski žarometi te dni ponovno usmerjajo na Peking in njegove trenutne resnično izjemno visoke vrednosti onesnaževalcev, ostajajo v senci tisti deli sveta, kjer so te vrednosti sicer nižje kot v Pekingu, a vendarle dalj časa nad vsemi dopustnimi. Prav ta dolgotrajna izpostavljenost slabemu zraku predstavlja izrazito zdravstveno tveganje. Življenje v Delhiju je kot v plinski celici Indija je glede tega najbolj problematična, saj je med 20 najbolj onesnaženimi mesti na svetu kar 13 mest v Indiji. Daleč najbolj alarmantno je v New Delhiju, kjer je življenje, kot so opisali na tamkajšnjem vrhovnem sodišču, kot v plinski celici. S tem so tudi zahtevali od mestnih oblasti in okoljskega ministrstva, da nadgradijo svoje ukrepe, ki so se do zdaj pokazali za premalo učinkovite. Indijski prestolnici namreč po izsledkih britansko-indijske raziskave pod vodstvom britanske univerze Surrey (še vedno) pripada neslaven naziv najbolj onesnaženega mesta na svetu.

Med nezdravim in nevarnim Ameriška diplomacija spremlja kakovost zraka v vseh svojih petih diplomatskih predstavništvih v Indiji. V dveh so v trenutku nastajanja teh vrstic razmere opredelili kot nezdrave za občutljive skupine, v Kalkuti in Mumbaju kot nezdrave, v Delhiju, kjer je koncentracija delcev PM 2,5 čez 250 mikrogramov na kubični meter zraka, pa kot nevarne. Ob tem je treba vedeti, da v diplomatski četrti Delhija zrak niti ni najslabši in da je pri nas mejna dopustna koncentracija teh delcev 25 mikrogramov na kubični meter. Priporočilo Svetovne zdravstvene organizacije mejo postavlja na 10 mikrogramov na kubični meter.

Promet je le eden od povzročiteljev Britanski raziskovalci v svoji raziskavi navajajo, da ima Delhi "strupeno mešanico geografskih in demografskih okoliščin, slabih energetskih virov in neugodnega vremena, ki krepi njegove nevarne razsežnosti onesnaženosti zraka". Čeprav so meritve praviloma višje v območjih intenzivnega prometa in prometnih zastojev, so prepričani, da učinkovita rešitev ne sme zajemati samo prometa, temveč vse dejavnike, zaradi katerih se indijska prestolnica duši v zelo onesnaženem zraku. Tako se je na primer med letoma 2001 in 2011 energetska poraba v mestu povečala za 57 odstotkov. Na celini manj možnosti za prevetritev Tudi Svetovna zdravstvena organizacija je že lani na podlagi meritev škodljivih plinov v zraku, kot so dušikov dioksid, ogljikov monoksid in žveplov dioksid, ugotovila, da je Delhi najbolj onesnaženo mesto na svetu. V mestu s 26 milijoni prebivalcev, ki nezadržno raste in kjer se posledično slabša kakovost zraka, ocenjujejo, da zaradi neposrednih posledic onesnaženega zraka vsako leto izgubijo več tisoč življenj.

Kot mesto na celini ima Delhi še to nesrečo, da nima toliko poti za prevetritev, kot jih imajo obalna mesta, kjer obmorski vetrovi z razmeroma čistim zrakom popravljajo razmere.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin