Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Petek,
16. 11. 2012,
15.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 16. 11. 2012, 15.14

8 let

Cordeiro: Najpozneje do leta 2045 bomo ljudje postali nesmrtni

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Profesor na kalifornijski univerzi za singularnost José Luis Cordeiro trdi, da bo umetna inteligenca do leta 2045 dosegla nivo človeške inteligence, ljudje pa bomo zato lahko postali nesmrtni.

Cordeiro, ki je oktobra obiskal tudi Slovenijo in se udeležil Akademije aktivnega državljanstva in podjetništva v Piranu, pojasnjuje, da se pojem tehnološka singularnost v osnovi nanaša na čas, ko se bodo tehnološke spremembe odvijale tako hitro, da jim ljudje ne bodo mogli več slediti, razen če ne bodo tudi sami tehnološko izboljšani. Kot pravi, lahko tehnološko singularnost definiramo tudi kot trenutek, ko bo umetna inteligenca presegla nivo človeške inteligence.

"Sintetična biologija bo omogočala ustvarjanje novih bioloških vrst"

"Pričakujemo, da bo do tehnološke singularnosti prišlo med letoma 2029 in 2045. To med drugim pomeni, da bomo ljudje po zaslugi na novo naloženih možganov in stalnega posodabljanja teles do leta 2045 postali nesmrtni," je poudaril Cordeiro in ob tem pojasnil, da so strokovnjaki do izračuna, kdaj naj bi se zgodila tehnološka singularnost, prišli na podlagi dozdajšnje hitrosti razvoja tehnologije.

Mnoge tehnologije se namreč razvijajo eksponentno. Sintetična biologija nam bo tako po njegovem mnenju že v bližnji prihodnosti omogočala ustvarjanje novih bioloških vrst. To tezo potrjuje dejstvo, da umetno ustvarjeni virusi in bakterije že obstajajo. Kot pravi Cordeiro, podobno napreduje tudi razvoj umetne inteligence, zato mnogi znanstveniki verjamejo, da bo že v naslednjih letih prišlo do tega, da ljudje ne bodo več sposobni ločiti, ali se pogovarjajo s človekom ali z umetno ustvarjeno inteligenco.

"V prihodnosti se bomo spominjali žalostnih dni pred letom 2045"

"Tehnološka singularnost bo v končni fazi resnično pripeljala do fizične nesmrtnosti, saj bodo imeli tako naši trdi diski (telesa) kot tudi programska oprema (možganski procesi) popolne nadomestke. Do leta 2045 bodo po vsej verjetnosti naša šibka telesa presenetljivo okrepljena, poleg tega pa bomo nadgradili in izboljšali tudi naše počasne možganske procese. V prihodnosti se bomo spominjali žalostnih dni pred letom 2045, ko smo živeli in umirali, ne da bi imeli možnost za izboljšanje naših teles in možganov. Tehnološka evolucija bo končno prehitela biološko evolucijo," je Cordeiro pojasnil za Planet Siol.net.

Za enega od južnokorejskih časopisov je Cordeiro zatrdil, da se lahko na tako velike tehnološke spremembe, ki jih bo doživelo človeštvo, pripravimo le z izobraževanjem, zato bi moralo biti vseživljenjsko učenje prioriteta vsakega človeka. Pojasnjuje, da moramo razumeti silovit razvoj znanosti in tehnologije, da bomo lahko pripravljeni na priložnosti, ki jih prinaša evolucija. Pri tem je spomnil na znameniti izrek Charlesa Darwina, ki pravi, da ne bodo preživele najmočnejše ali najbolj inteligentne vrste, temveč najbolj prilagodljive.

Ne spreglejte