SiolNET. Novice Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Čez štiri milijarde let bosta trčili naša in galaksija Andromeda

2

termometer

 | Foto:
Galaksija Andromeda se bo čez štiri milijarde let zaletela v našo galaksijo Rimsko cesto, nakar se bosta obe združili v eno, proces združevanja pa bo trajal še dve milijardi let, je sporočila NASA.

Znanstveniki že več let raziskujejo teorije o trku galaksij, saj Andromeda,ki je oddaljena 2,5 milijona svetlobnih let, in ki jo je prvi leta 964 zaznal perzijski astronom Abd al Rahman al Sufi, drvi proti Rimski cesti s hitrostjo 402.000 kilometrov na uro.

Doslej zgolj ugibali o datumu trka Doslej pa niso znali natančneje določiti datuma trka. Ugibali so, da se bo zgodil čez med tri in šest milijard let.

Natančne meritve s Hubblom odpravile vsak dvom Natančne meritve, ki so jih izvedli s pomočjo vesoljskega teleskopa Hubble, pa so po več letih zdaj odpravile vsak dvom. Trk se bo zgodil čez štiri milijarde let.

Do trčenja zvezd znotraj galaksij najverjetneje ne bo prišlo Nasini strokovnjaki so še povedali, da so zvezde znotraj galaksij dovolj daleč druga od druge, da do trčenja med njimi najverjetneje ne bo prišlo, vendar pa bodo vržene v nove orbite okrog novega središča galaksije.

Nova galaksija, ki bo nastala po trku, bo imela elipsasto obliko, simulacije pa kažejo, da se bo naše Osončje pomaknilo mnogo dlje od središča galaksije, kot je zdaj.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin