Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 2. 2011,
8.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 22. 2. 2011, 8.44

8 let

Bodo žuželke postale hrana prihodnosti?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Morda bi lahko žuželke v prihodnosti postale naša vsakdanja hrana. Razlogi za to so namreč pozitivni – so okolju prijazni, bogati s proteini in ne potrebujejo veliko prostora za svoj obstoj.

Za večino sveta uživanje žuželk ni nič nenavadnega in eksotičnega. Na jugu Afrike so črvi precej priljubljen prigrizek, Japonci ličinke uživajo že od antičnih časov, kobilice pa so v Mehiki nekaj povsem običajnega. Čeprav je ta posebna hrana tako zelo priljubljena, pa jo evropska in ameriška kultura nista sprejeli za svojo.

"Ideja, da bi lahko žuželke bolje izkoristili, je prisotna že nekaj časa," je povedal entmolog Dennis Oonincx z nizozemske univerze, ki se ukvarja z raziskovanjem insektov.

Koliko emisij prispeva govedo in koliko žuželke? Poročilo, ki ga je leta 2006 objavila Organizacija združenih narodov, navaja, da vzrejanje živine k emisijam toplogrednih plinov prispeva 18 odstotkov. Oonincx je s kolegi opravil raziskavo in primerjal količino toplogrednih emisij pri reji goveda in prašičev ter jih primerjali z gojenjem petih vrst žuželk: mokarjev, čričkov, kobilic, ščurkov in hroščev.

Žuželke rastejo veliko hitreje Sprva so rezultati kazali, da govedo proizvede najmanj ogljikovega dioksida glede na enoto telesne mase. Ob uvedbi faktorja spreminjanja mase živali pa so se stvari spremenile. Izkazalo se je, da žuželke rastejo veliko hitreje in oddajajo veliko manj ogljikovega dioksida na enoto mase. Največji zmagovalec raziskave je bil ščurek, medtem ko na primer govedo med pridobivanjem telesne mase izloča največ okolju škodljivih snovi.

Proteini, vitamini, minerali ... "V prihodnosti bodo žuželke dobrodošel vir proteinov, mineralov, vitaminov in verjamem, da bomo vsi posegali po njih," meni Oonincx. Sodelujoči za čistejše okolje in tudi boljše zdravje ponujajo rešitev – tridesetodstotno znižanje pridelave in uživanja mesa. To bi pomenilo manj hrane z nasičenimi maščobami in s tem manj bolezni srca in ožilja ter tudi manj toplogrednih emisij. Poudarili so še, da je pri govedu za kilogram mesa potrebnih deset kilogramov rastlin, medtem ko je pri žuželkah to razmerje veliko manjše.

Nehote pojemo pol kilograma žuželk Okus žuželke naj bi bil podoben okusu lešnikov. Kot zanimivost so še dodali, da sicer vsak Evropejec v kruhu, sokovih in drugi hrani na leto nehote poje pol kilograma žuželk.

Ne spreglejte