Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
24. 3. 2015,
15.10

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Boeing vojna orožje Matic Tomšič

Torek, 24. 3. 2015, 15.10

7 let, 12 mesecev

Bo vojake prihodnosti pred eksplozijami ščitil nevidni oklep?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tehnologija, ki smo jo videli v znanstvenofantastičnih filmih, postaja resničnost. Ameriški Boeing namreč razvija energijsko polje, ki bo kot nevidni oklep uporabnika zavaroval pred eksplozijami.

Pravkar patentirano tehnologijo pri Boeingu opisujejo kot "metodo za oslabitev udarnega vala, ki nastane kot posledica eksplozije ali izstrelka, s pomočjo elektromagnetnega defenzivnega loka". Povedano drugače: gre za močno energijsko polje za zaščito pred udarnim valom konvencionalnega orožja, ki smo ga do zdaj videli samo v Vojni zvezd in drugi znanstvenofantastični fikciji. Oklep, ki ga ni, a vseeno je Pri Boeingu, ki ni le sestavljalnica letal, temveč tudi eden največjih svetovnih proizvajalcev obrambne mehanizacije, so pojasnili, da je futuristična zaščita v prvi vrsti namenjena mobilnim enotam na bojiščih prihodnosti, zasnovana pa je tako, da jo bo mogoče namestiti na zgradbe in z njo opremiti tudi pehoto. Kako deluje? Prvi korak opravi poseben senzor, ki zazna eksplozivna telesa v bližini (cestna mina ali pa sovražni osamelec, ki na hrbtu nosi bazuko) ter predvidi čas in kraj eksplozije. Senzorjev signal sproži laser, ki segreje zrak (ali vodo) ob nosilcu tehnologije in ustvari plast plazme. Njena temperatura (nekaj deset tisoč stopinj Celzija) in gostota nato absorbirata ali odbijeta udarni val. Taktična obramba prihodnosti ali le vroč zrak? Kot pojasnjujejo pri Boeingu, je največji izziv nove tehnologije prilagajanje jakosti zaščitnega energijskega polja različnim magnitudam eksplozij. Zaloga energije, ki bo poganjala laser (Boeing pogleduje tudi proti elektriki in mikrovalovnemu topu kot alternativi za ustvarjanje plazme), namreč ne bo neomejena. Če bodo bolje oklepljena vozila, kot so tanki in letalonosilke, ščit uporabila ob obmetavanju s kamenjem, ga lahko ob resnejših grožnjah nenadoma "zmanjka".

Boeing zato že načrtuje bazo podatkov, ki bo sistem prilagodila posameznim tipom vozil in drugim uporabnikom tehnologije ter mu povedala, kdaj in kako intenzivno naj se aktivira.

Ne spreglejte