Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 3. 2014,
17.28

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 6. 3. 2014, 17.28

7 let, 12 mesecev

Avtor valute bitcoin naj bi bil fizik in ljubitelj maket vlakov iz Los Angelesa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ameriška revija Newsweek naj bi odkrila skrivnostnega avtorja internetne valute bitcoin, ki je v zadnjih tednih v finančnem svetu dvignila precej prahu.

Skrivnostni Satoshi Nakamoto, za katerega so ugibali, da je le psevdonim za skupino ljudi, naj bi bil 64-letni Američan japonskega porekla iz predmestja Los Angelesa.

Po več let ugibanj o tem, kdo je avtor internetne valute, ki je osnovana na zapletenih računalniških algoritmih, so pri Newsweeku prepričani, da so našli pravo osebo. Gre za fizika in ljubitelja maket vlakov, dejansko pa mu je ime Dorian S. Nakamoto.

Posredno priznal, da je bil vpleten v rojstvo valute Nakamoto sicer ni priznal, da je prav on napisal prve vrstice kode, ki so kasneje zrasle v internetno valuto, ki je danes skupaj vredna več kot osem milijard dolarjev. Nad novinarja, ki je potrkal na njegova vrata, je poklical policijo, kljub temu pa je po pisanju Newsweeka na posreden način priznal, da je bil vpleten v njenih začetkih.

"Nisem več vpleten in o tem ne želim govoriti. Zadeva je bila predana drugim ljudem. S tem nimam več nič," je dejal.

Stoji za kompleksnimi algoritmi posameznik ali večja skupina ljudi? Internetna valuta je nastala leta 2009, algoritme pa je napisal programer s psevdonimom Satoshi Nakamoto. Zaradi kompleksnosti računalniških algoritmov so bili mnogi prepričani, da je šlo skupino ljudi ali celo državi projekt, še dodaten sum pa je zbujal psevdonim Satoshi Nakamoto, kar je japonska različica imena Janez Novak. Nakamoto je projekt po dobrem letu opustil in ga prepustil spletni skupnosti.

Kot piše Newsweek, je bil Nakamoto rojen na Japonskem leta 1949, deset let kasneje pa se je z družino preselil v ZDA. Na kalifornijski državni fakulteti je študiral fiziko, kasneje pa na zaupnih projektih delal za različna podjetja in celo ameriško vlado.

Ne spreglejte