Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 1. 2013,
20.51

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Avstralija zastava

Nedelja, 27. 1. 2013, 20.51

7 let, 12 mesecev

Avstralci z novo zastavo še dlje od britanske tradicije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predlog novih državnih simbolov Avstralije združuje značilnosti aktualne zastave zveznih dežel ter zastave ljudstva Aborigini. Dežela se s tem še bolj oddaljuje od britanske tradicije.

Zgodovinarji Avstralske nacionalne Univerze so z obliko simbolov na zastavi skušali zajeti vse glavne zgodovinske značilnosti, vključno z dediščino Aboriginov, kolonialno preteklostjo in mešanjem različnih kultur, poroča Telegraph. Črne pike predstavljajo raznolikost aboriginskih narečij "Ljudje se identificirajo z različnimi značilnostmi dežele, pri tem pa so gotovo opazili, da je Avstralija multikulturen prostor z bogato zgodovino, ki sega mnogo generacij v preteklost," pravi vojaški zgodovinar John Blaxland. 250 črnih pik predstavlja raznolikost aboriginskih narečij in jezikov priseljencev, bela črta pa simbolizira zadnji ostanek unionistične zastave Britanskega imperija. "Zdaj lahko gremo naprej. Tako naj se zgodovina odraža v obliki simbolov. Ne smemo pa povsem zavreči Britanske dediščine," še dodaja Blaxland. Nova zastava za preprečevanje nesporazumov na športnih prireditvah Dodaja še, da so se oblikovalci zavedali pomena aktualnih simbolov in sprejemajo negodovanje nekaterih skupin. "V iskanju skupne zastave vseh Avstralcev bodo ljudje morali sprejeti kompromise," pravi zgodovinar Blaxland. Skupina ljudi, ki se zavzema za uvedbo nove zastave, trdi, da bi bilo potrebno nove simbole uvesti že na športnih tekmovanjih. S tem bi preprečili nesporazume zaradi zelo podobnih simbolov držav nekdanjega Britanskega imperija.

Trenutni simboli državljanov ne združujejo več Peter FitzSimons, nekdanji igralec ragbija in soavtor trdi, da trenutni simboli državljanov ne združujejo več. Še več, ljudi tudi razdvajajo.

"Zakaj v enaindvajsetem stoletju še vedno uporabljamo zastavo, na kateri kar petindvajset odstotkov simbolov izraža zvestobo Veliki Britaniji. Ne moremo hkrati govoriti o multikulturalizmu in zagovarjati simbolov, ki izkazujejo prevlado Angloameriške rase. Potrebujemo zastavo, ki bo odražala enakost vseh državljanov," je še dejal FitzSimons.

Politične stranke monarhistične usmeritve tem predlogom strogo nasprotujejo in vztrajajo pri aktualnih simbolih, ki še vedno vihrajo nad parlamentom.

Ne spreglejte