SiolNET. Novice Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Astronomi odkrili novo vrsto zvezd

2

termometer

 | Foto:
Zanimiva skupina zvezd, od Zemlje oddaljena 7000 svetlobnih let, je astronome pripeljala do klasifikacije nove vrste zvezd s pulzirajočo svetlobo, je sporočil Evropski južni observatorij (ESO).

Znanstveniki so pri 36 zvezdah v skupini odkrili nenavaden vzorec - pri njih je prihajalo do majhnih variacij svetlobe. Sijaj je sicer variiral le za 0,1 odstotka njihove običajne svetlobe, spremembe pa so raziskovalci zabeležili v obdobjih od dveh do 20 ur.

Astronomi so ob tem ugotovili, da so omenjene zvezde nekoliko bolj vroče in bolj svetle od Sonca, sicer pa med preostalimi ne izstopajo. Nastale so pred kakimi 20 milijoni let. Novega razreda zvezd zaenkrat še niso poimenovali.

Zvezde s "pulzirajočo" svetlobo, katerih svetlost se spreminja v skladu z energetskimi tokovi znotraj njih samih, raziskovalci že dolgo poznajo. A sedaj odkritih zvezd ne morejo uvrstiti v nobenega od doslej znanih razredov.

"Že sam obstoj tega novega razreda variabilnih zvezd je izziv za astrofizike," je poudarila članica ekipe raziskovalcev Sophie Saesen. "Trenutni teoretični modeli predvidevajo, da se njihova svetlost sploh ne bi smela spreminjati periodično, zato so naša sedanja prizadevanja usmerjena v pridobivanje dodatnih informacij o obnašanju tega nenavadnega novega tipa zvezd," je še dodala.

Astronomi so se sicer do svojih ugotovitev dokopali s pomočjo švicarskega teleskopa Euler, ki je nameščen v observatoriju La Silla v Čilu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin