Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
29. 4. 2012,
10.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 29. 4. 2012, 10.40

8 let

"Asteroidi so lahko izjemno veliko vredni, če se najde prave"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Skupina večinoma ameriških tehnoloških gurujev in milijarderjev je ta teden podprla načrte start-up podjetja Planetary Resources.

Podjetje želi s pomočjo sodobne tehnologije izkoriščati rudna bogastva na asteroidih v bližini Zemlje. Med podporniki so tudi vodilni v tehnološkem velikanu Google in kanadski režiser James Cameron.

Podjetje, ki sta ga pred tremi leti ustanovila Peter Diamandis in Eric Anderson, želi v okvirno desetih letih razviti tehnologijo do te mere, da bo lahko s pomočjo posebnih robotskih mešanic med vesoljskimi ladjami in rudarskimi stroji izkoriščal rudna bogastva na asteroidih, ki potujejo v bližini Zemlje.

Platina, železo, nikelj, žveplo ter številne redke kovine Med rudninami, ki naj bi jih bilo na asteroidih v izobilju, sta podjetnika, futurista in znana vesoljska zanesenjaka, omenila platino, železo, nikelj, žveplo ter številne redke kovine, ki se uporabljajo predvsem v tehnološkem sektorju.

Računata tudi na zaloge vode na asteroidih Poleg tega po pisanju tujih tiskovnih agencij računata tudi na zaloge vode na asteroidih, iz katere bi pridobivali vodik in kisik kot pogonsko gorivo za vesoljske ladje. S tem bi omogočili misije dlje v zaenkrat še neznane globine vesolja.

"Vesolje je polno rudnih bogastev in želiva jih narediti dostopne človeštvu" "Asteroidi so lahko izjemno veliko vredni, če se najde prave," je pojasnil Anderson. "Vesolje je polno rudnih bogastev in želiva jih narediti dostopne človeštvu," pa je dodal Diamandis.

Podporo projektu izrazili številni vplivni Američani Ideja se zdi zelo znanstvenofantastična, a podporo projektu so ta teden javno izrazili številni vplivni Američani. Med posamezniki, ki bodo v podjetje vložili sredstva, so tudi prva moža Googla Larry Page in Eric Scmidt, nekdanji izvršni direktor Microsofta Charles Simonyi ter kanadski filmski režiser, avtor megauspešnic Titanik in Avatar, James Cameron.

Sodelovanje nekdanjih Nasinih inženirjev in astronavtov O resnosti projekta, za katerega celo Diamandis in Anderson priznavata, da je izjemno zahteven, priča tudi sodelovanje nekdanjih Nasinih inženirjev in astronavtov. Ti naj bi tako že izdelovali prva raziskovalna vesoljna plovila. V roku dveh let naj bi v prvi fazi projekta s pomočjo naprednih teleskopov na teh raziskovalnih plovilih proučili, katere asteroide v bližini Zemlje je moč izkoristiti.

Pozneje, pri čemer jasna časovnica ni znana, naj bi sledila faza izrabe rudnih virov. Od okoli 9000 asteroidov v bližini zemlje naj bi jih bilo 1500 približno enako dostopnih kot Luna.

Med strokovnjaki projekt odpira precej pomislekov, čeprav ga ti ne zavračajo. Ob zavedanju, da je pot do uresničitve sanj še dolga, poudarjajo, da gre za potencialno izjemen tehnološki preboj, ki bi lahko povzročil pravo gospodarsko revolucijo.

Ne spreglejte