Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
20. 5. 2011,
15.40

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

odpadki okolje

Petek, 20. 5. 2011, 15.40

7 let, 12 mesecev

ARSO v precepu med Lafargeom in okoljevarstveniki

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na javni obravnavi v postopku izdaje okoljevarstvenega dovoljenja za trboveljski Lafarge Cement se je spet izkazalo, da so vlagatelj in okoljevarstveniki na povsem nasprotnih bregovih.

Tako družba Lafarge cement kot Uroš Macerl iz zasavske okoljevarstvene organizacije Eko krog imata vsak svoj pogled na to, kaj je upravno sodišče pravzaprav naložilo, ko je zaradi neskladnosti podzakonskega akta z zakonom o varstvu okolja odločanje o prej že dodeljenem okoljevarstvenem dovoljenju Lafarge cementu vrnilo na odločanje prvostopenjskem organu, to je Agencija RS za okolje. Lafarge cement se je obravnave udeležil kot stranka v postopku, Uroš Macerl pa, enako kot občina Trbovlje, kot stranski udeleženec.

Obstoječa ali nova naprava? Različna mnenja so tudi o tem, ali gre pri Lafargeovih modifikacijah še vedno za obstoječo napravo, kot zagovarjajo vlagatelji, ali za novo napravo, kot zatrjujejo zasavski okoljevarstveniki, ki so obenem prepričani, da ima peč v Trbovljah zdaj že bistveno večjo zmogljivost kot so pri Lafarge cementu navedli v prvi in celo najnovejši vlogi za okoljevarstveno dovoljenje.

Soglasja ni niti pri tem, za kateri datum bi morali upoštevati meritve izpustov in katera dovoljenja so sploh predpisana za vsakega izmed 21 tehnološko povezanih objektov in bi jih morali predložiti vlogi za okoljevarstveno dovoljenje.

Lafarge: Gre za prilagoditev obstoječe naprave "Ta obravnava je samo delna in ne vsebuje vseh elementov, ki smo jih bili doslej vajeni pri izdaji okoljevarstvenega dovoljenja," je za SiOL pogled Lafarge cementa razkril pooblaščenec Milivoj Radak. "Gre za izvajanje napotila upravnega sodišča, da na tej obravnavi obema stranema ponudi priložnost predložiti nove dokaze, če obstajajo. Za nas je ves čas nesporno: naprava obstaja od začetka, ko nas je agencija pozvala, naj sodelujemo v procesu prilagoditve uredbi IPPC, katere smisel je, da se nadzoruje in zaščiti mogoče izpuste.

To pomeni le, da smo se mi ob prilagajanju tej direktivi morali prilagoditi strožjim emisijskim limitom, kot so bili do tedaj. To smo v celoti izvedli in naši izpusti so danes, po izdaji okoljskega dovoljenja leta 2009, bistveno, bistveno manjši od postavljenih limitov. To smo dokazali z meritvami in poročili med letoma 2008 do 2010, kar smo vročili tako ministru Žarniću in nasprotni strani. To obdobje pomeni tako čas pred izdajo dovoljenja, torej pred uporabo alternativnih goriv, kot tudi po začetku uporabe alternativnih goriv.

Leto 2004 je absolutno irelevantno, ker je bil osnovni namen direktive iz leta 1996, da ji se do konca oktobra 2007 prilagodijo vsi obrati. Naša obveza je bila, da od takrat vsi delamo pod omejitvami, ki jih postavlja ta direktiva, in vsi ti izpusti so od takrat manjši, kot so bili pred tem."

Macerl: Pravih podatkov nam niso dali Okoljevarstvenik Uroš Macerl pa izhaja iz dejstva, da je upravno sodišče Lafarge cementu razveljavilo okoljevarstveno dovoljenje: "To pomeni, da je Lafarge v tem trenutku brez okoljevarstvenega dovoljenja, sodišče pa je agenciji dalo povsem jasna navodila, naj odloči o tem, kakšno je bilo pravno stanje na dan uveljavitve direktive IPPC: ali je ta naprava na ta dan sploh obstajala, ali je imela sposobnost sežigati odpadke, ali so vse te naprave, govorimo o sklopu 21 medsebojno povezanih naprav, obstajale in ali so za sežig, če se je izvajal, obstajala vsa potrebna gradbena in uporabna dovoljenja."

Današnja obravnava, meni Macerl, sploh ni ustrezala zahtevam upravnega sodišča: "Danes nismo dobili niti enega dokumenta, ki bi dokazoval karkoli o tem, da so naprave obstajale pred tem datumom, to je konec leta 2004. Vsa dokumentacija, ki so jo prinesli, je iz let 2005 in 2006, torej krepko presega te roke. Pooblaščenec Lafarge cementa mi ob tem odreka vse pravice, razen da dokažem, da mi je kršena kakovost življenja; ravno to sem z vsemi meritvami in izpiski ves čas postopka dokazoval."

"Na podlagi sistematskih meritev zraka, ki so jih pet let izvajali na moji kmetiji na Ravenski vasi, je popolnoma jasno, da smo doživljali pravo katastrofo, ravno s temi meritvami sem med vsem postopkom dokazoval vpliv tovarne na naše življenje, kako mi onemogočajo normalno ekološko kmetovanje in kako grobo posegajo v zdravje in kakovost mojega življenja. Lafarge do danes podatkov ni dal, oni kažejo meritve po odžvepljevalni napravi leta 2007, kar pa ni predmet današnje razprave."

Ne spreglejte