Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 1. 2012,
15.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

komunala

Četrtek, 12. 1. 2012, 15.57

8 let

Arso 11 odlagališčem za odpadke izdal negativne odločbe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Agencija RS za okolje (Arso) je izdala negativne odločbe 11 slovenskim odlagališčem.

Arso je izdal negativne odločbe za Komunalno podjetje Ormož, Komunalno podjetje Ilirska Bistrica, Javno komunalno podjetje Tržič, Javno podjetje Komunalno podjetje Logatec, Komunalo Nova Gorica, Javno podjetje Komunala Laško, Javno komunalno podjetje Grosuplje, podjetje za gospodarjenje z odpadki Čisto mesto Ptuj, Komunalo Trebnje, CEROD Novo mesto in Javno podjetje za komunalne storitve Rogaška Slatina.

Štiri upravljalci bodo morali odlagališča zapreti Za Komunalno podjetje Logatec, Komunalo Trebnje, CEROD Novo mesto in Komunalno podjetje Ormož so odločbe že pravnomočne in zato tam odlagališča ne smejo več obratovati. Ostala še čakajo na odločitev upravnega sodišča.

Gregorič: To pomeni kopico težav, predvsem z odvozom mešanih komunalnih odpadkov Direktor javnega podjetja Komunalno podjetje Logatec Marjan Gregorič je poudaril, da za njih to pomeni kopico težav, predvsem z odvozom mešanih komunalnih odpadkov, saj ne vedo, kam jih bodo odvažali. "Če odpadke iz vseh deponij, ki niso dobila podaljšanja, seštejemo, je to na leto po oceni 140.000 ton," je opozoril.

Pojasnil je, da so se "stvari za tiste uradnike, ki niso pohiteli z odločanjem, lahko odločale po uredbi iz julija lani, tisti, ki so pohiteli, pa po stari uredbi, ki je bolj neugodna". Ocenil je, da bi po novi uredbi tudi v Komunalnem podjetju Logatec lahko pridobili dovoljenje za odlaganje odpadkov do vključno leta 2015.

Gregorič: Isto ministrstvo znotraj ne ve, kaj počenja "Isto ministrstvo znotraj ne ve, kaj počenja. Nova uredba se je pripravljala, da bi tem, ki bi odlagali do konca leta 2015, olajšala pogoje," je poudaril Gregorič in dodal, da bodo sedaj vložili vlogo za okoljevarstveno dovoljenje. "Za katero bomo imeli verjetno velike muke in nimamo veliko upanja, da bi uspeli," je dejal.

Ministrstvu naj bi po njegovih besedah predlagali spremembo uredbe, in sicer tako, da bi negativne odločbe razveljavili in odločali po novi uredbi, ker po novi uredbi precej odlagališč izpolnjuje pogoje.

Gregorič: Za odpadke mora na koncu poskrbeti država Za odvažanje odpadkov se bodo sedaj poskušali dogovoriti z ostalimi odlagališči. "Dejansko pa mora za odpadke na koncu poskrbeti država. Če na odlagališčih ne bomo mogli odlagati, če občine ne bodo našle odlagališč, bo država morala za to poskrbeti in naj o tem razmišljajo," je bil kritičen.

Gregorič: Na koncu bomo prisiljeni odpadke pripeljati pred okoljsko ministrstvo Gregorič ob tem opozarja, da ni regijskih odlagališč, sežigalnic in ni centrov za obdelavo odpadkov, ter da so to vse zadeve, za katere je država obljubljala, da bodo narejene. Dodal je, da bodo na koncu prisiljeni odpadke pripeljati pred okoljsko ministrstvo, saj jih nikamor drugam ne bomo mogli.

Gregorič: Odlagališča ne bomo zaprli, dokler nam ga ne bodo zaprli z inšpekcijsko odločbo Komunalnemu podjetju Logatec je upravno sodišče izdalo pravnomočno odločbo 9. januarja, a kot je pojasnil Gregorič, odlagališča ne bodo zaprli, dokler jim ga ne bodo zaprli z inšpekcijsko odločbo.

Na vprašanja, ki se pojavljajo v zvezi z nadaljnjim odlaganjem odpadkov v Sloveniji, bodo v petek ob 9. uri na novinarski konferenci odgovarjali generalna direktorica direktorata za okolje Barbara Avčin Tržan, generalni direktor direktorata za javne službe in investicije Bojan Dejak ter generalni direktor Arsa Silvo Žlebir.

Ne spreglejte