Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
9. 4. 2014,
20.42

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ameriška mornarica vojska

Sreda, 9. 4. 2014, 20.42

7 let, 12 mesecev

Ameriška mornarica bo javnosti poleti predstavila orožje prihodnosti

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Futuristični railgun, ki ga dobro poznamo ljubitelji akcijskih videoiger in filmov, kot je Schwarzeneggerjev Eraser, si bodo julija v sandieški vojaški bazi prvič lahko ogledali tudi navadni smrtniki.

Vodilni strokovnjaki, ki razvijajo orožje za ameriško vojsko, so tako imenovani railgun opisali kot "tehnologijo iz znanstvenofantastičnih filmov Vojna zvezd". Prototip ene najstrožje varovanih vojaških skrivnosti bo javnosti po več kot desetletnem razvoju razkrit v pomorski bazi ameriške mornarice v kalifornijskem San Diegu.

Futuristična pokalica mornarice ZDA deluje s pomočjo elektromagnetizma – izstrelek počiva med dvema kovinskima "tiroma" (rail je angleški izraz za tir), ki ju upravljalec orožja naelektri z izredno visokim električnim nabojem. Magnetno polje, ki pri tem nastane, lahko desetkilogramski projektil v divji spirali požene do hitrosti sedem machov (več kot 8500 kilometrov na uro), izstrelek pa lahko ogrozi tudi tarče, oddaljene več kot 160 kilometrov. Ameriško mornarico naj bi vsak strel z railgunom stal 25 tisoč dolarjev (približno 18 tisoč evrov) oziroma kar stokrat manj kot ena balistična raketa. Pol milijarde za raziskave, prvi pravi preizkus šele leta 2016 Prototip je ameriška vojska začela razvijati pred devetimi leti, do leta 2011 pa je bilo v projekt, ki še ni bil preizkušen v simuliranih razmerah sodobnega bojišča, vloženih skoraj 200 milijonov evrov. Ameriški obrambni proračun naj bi bil za podoben znesek glede na projekcije stroškov olajšan tudi v obdobju med 2012 in 2017. Mornarica ZDA bo prototipne primerke railgunov, ki bodo na morju prvič streljali čez slabi dve leti, namestila na katamarane, ki so sicer namenjeni transportu pehote in tovora. Za plovilo so se odločili zaradi široke palube in katamaranove nosilne kapacitete, saj je orožje v stanju bojne pripravljenosti težko in zasede precej prostora.

Puška, ki ji težko zmanjka nabojev Trenutni prototipi med streljanjem proizvajajo kar 32 megadžulov energije, kar je dovolj, da ladjo, letalo ali oklepno vozilo naluknjajo "kot vroč nož maslo", poroča ameriška mornarica. "Zadeva je tako hitra, da sploh ne veš, kaj in kdaj te je zadelo – tank se lahko v enem trenutku pelje po teh ali onih opravkih, v naslednjem pa ima na obeh straneh zevajočo luknjo," pa pravi Norman Friedman, strokovnjak na področju zgodovinskega in sodobnega pomorskega bojevanja.

Največji oviri pri zgodnji implementaciji railgunov sta gromozanska električna požrešnost in čezmerno segrevanje. Temperatura cevi lahko glede na poročila raziskovalcev ameriškega kongresa naraste celo do tališča, kar pod vprašaj postavlja tudi študijo večstrelnega railguna. Mornarica sicer zagotavlja, da so tovrstne težave stvar preteklosti – prvi railgun, ki bo zmožen sočasnega izstreljevanja več projektilov, naj bi bil uspešno preizkušen do leta 2019. Minigun (večcevni mitraljez), ki metke bljuva z nekajkratnikom nadzvočne hitrosti? Vsakdo, ki je kdaj igral Quake, ve, da je z nasprotniki ZDA konec.

Ne spreglejte