Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 7. 2012,
20.47

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

dan neodvisnosti

Sreda, 4. 7. 2012, 20.47

7 let, 12 mesecev

Američani dan neodvisnosti obeležili z goltanjem hot dogov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Američani praznujejo dan neodvisnosti, ki poteka v spomin na podpis deklaracije o neodvisnosti od britanskega imperija.

Osrednji del praznovanja so pikniki na prostem in ogled ognjemetov ter parad. Po vsej državi tudi potekajo slovesne prisege novih državljanov.

Na dan neodvisnosti tekmovanje v goltanju hot dogov V zadnjih letih je v ZDA na dan neodvisnosti tudi vse več tekmovanj v hitrem požiranju različnih vrst hrane. Najbolj znana tekma je v New Yorku na Coney Islandu, kjer je letos potekalo že 97. tekmovanje v goltanju hot dogov.

Podprl ga je celo župan Michael Bloomberg, ki sicer zelo skrbi za zdravje svojih someščanov s prepovedjo kajenja, nezdrave hrane in sedaj tudi večjih količin nezdrave pijače. Bloomberg je v torek, ko se je udeležil uradnega tehtanja tekmovalcev dejal, da je pomembna zmernost in, če enkrat na leto pogoltneš 65 hot dogov v 10 minutah, to ni takšna težava.

Branilec naslova Joey "čeljust" Chestnut jih je v 10 minutah pogoltnil 68 in izenačil svoj rekord iz leta 2009. Osvojil je veliki zmagovalni pas prvaka v barvi gorčice in 10.000 dolarjev. Pri ženskah je z 41 hot dogi v 10 minutah slavila Sonya Thomas znana, kot "Črna vdova".

Po ZDA sicer ne potekajo le tekmovanja v požiranju hot dogov, ampak vse druge mogoče hrane od ostrig, hamburgerjev, perutničk, mehiških feferonov, rib in tako naprej. Tekmovanja so se tako razpasla, da je Ameriško zdravstveno združenje lani blago opozorilo, da je to nezdravo in ima lahko negativne posledice.

Skoraj milijon Američanov je zaradi hudih neviht praznik obeležilo brez elektrike Skoraj milijon Američanov na vzhodu ZDA je praznik obeležilo podobno kot ob ustanovitvi države leta 1776, to je brez elektrike. Posledic hudih neviht, ki so v petek razdejale območje od Ohia do Virginije, še niso odpravili in milijon odjemalcev še vedno nima električne energije.

Veliko jih je ostalo brez hrane, ki so jo nakupili za praznik, saj se je pokvarila, nekateri pa ne bodo mogli uživati v ognjemetih. Na vzhodu ZDA predvsem zaradi posledic neviht, na zahodu pa zaradi hude nevarnosti požarov, ki divjajo že brez tega.

Pri vsem tem se vročina nadaljuje in praznik ljudje preživljajo pri okoli 38 stopinjah Celzija. Največji ognjemet bo letos ponovno v New Yorku na račun trgovske hiše Macy's, konkurenco pa mu bo delal ognjemet v prestolnici Washington, ki si ga bo predsednik ZDA ogledal z vrta Bele hiše, kjer bo gostil koncert za ameriške vojake.

Obama se je že zjutraj v Beli hiši udeležil slovesne državljanske prisege 25 vojakov, ki bodo dobili ameriške potne liste. V govoru je ponovno pozval k potrditvi celovite imigracijske reforme in ponovil, da je bila njegova odločitev o prekinitvi deportacij nezakonitih priseljencev, ki so jih v ZDA pripeljali starši, pravilna. Podobne slavnostne prisege novih državljanov so potekale tudi drugod po ZDA.

4. julija pred 14. leti se je rodila Obamova starejša hčerka Za Obamo je 4. julij še poseben praznik, saj je bila na ta dan pred 14. leti rojena njegova starejša hčerka Malia. Družina je rojstni dan proslavljala konec tedna v Camp Davidu, odkoder so se vrnili šele danes.

Ne spreglejte