Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 5. 2013,
9.46

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

nogomet potovanje smrt

Sreda, 15. 5. 2013, 9.46

7 let, 12 mesecev

Američana, ki se je z žogo odpravil na nogometno prvenstvo, zbil tovornjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Richard Swanson je zagret nogometni privrženec, ki si je zadal cilj, da bo žogo preigraval kar do Brazilije, s tem pa bi naredil 16 tisoč kilometrov dolgo pot.

Richard Swanson je nameraval preigravati svojo nogometno žogo do Brazilije, kjer se bo prihodnje leto odvijalo svetovno prvenstvo v nogometu. Iz Seattla se je podal proti Braziliji, vendar pa mu je načrte v ameriški zvezni državi Oregon prekrižal poltovornjak, ki ga je zbil na avtocesti. Swanson je pozneje umrl v lokalni bolnišnici.

Na pot se je odpravil v podporo projektu, ki podeljuje nogometne žoge Policijski poročnik Jerry Palmer je po poročanju Telegrapha povedal, da so med njegovimi stvarmi našli tudi zapisano njegovo spletno stran, s pomočjo katere so ugotovili, da se je 42-letni Swanson na 16 tisoč kilometrov dolgo pot odpravil v podporo projektu One World Futbol, ki daruje nogometne žoge ljudem v razvijajočih se državah. "Novica o Richardovi smrti nas je močno razžalostila," je povedala Lisa Tarver, operativna direktorica projekta One World Futbol. "Bil je izredno navdihujoč človek, ki je v tako kratkem času pridobil naše zaupanje. Naše misli so pri njegovi družini," je še dejala Tarverjeva.

Swanson je sicer v intervjuju za časopis Daily News, ki izhaja v mestu Longview v zvezni državi Washington, povedal, da je sicer zasebni preiskovalec, ki si je zaželel pustolovščine. Čeprav se je zagreto ukvarjal s tekom, se je pred petimi leti začel ukvarjati še z nogometom. Igral je v lokalnem nogometnem moštvu, glasno pa je navijal tudi za nogometno moštvo Seattle Sounders, piše Telegraph. "Mislim, da mi je usojeno, da grem na takšno pot," je povedal.

Prečkal bi 11 držav, preden bi prišel v Brazilijo Seattle je zapustil 1. maja, pot pa bi ga peljala skozi 11 držav, preden bi prišel v Sao Paulo v Braziliji, kjer se bo prihodnje leto začelo svetovno prvenstvo v nogometu. "To bo potovanje mojega življenja, na katerem bom moral iti čez meje mogočega," je zapisal na svoji spletni strani, na kateri je tudi zemljevid, ki kaže, kje se trenutno nahaja.

Swansonova tesna prijateljica Kristi Schwesinger je povedala, da je bil Swanson zasebni preiskovalec, vendar je zadnje čase delal kot grafični oblikovalec, pred kratkim pa je izgubil službo, zato se je podal na takšno pustolovščino. "Bil je v takšnem obdobju svojega življenja, da so njegovi otroci že odrasli. Oba fanta, Devin in Raven, sta maturirala, zato ni imel hipoteke ali drugih dolgov. Ko ni imel dela, je prodal svoje stanovanje. Nogomet je imel zelo rad, nato pa je naletel na organizacijo One World Futbol in se odločil, da se bo temu projektu posvetil celotno naslednje leto," je povedala po poročanju Telegrapha.

Spal je pri tujcih Čeprav je Swanson svojo pot začel v natikačih, se je v Portlandu v zvezni državi Oregon preobul v pohodniške čevlje, je povedala Schwesingerjeva. Swanson je na svoji poti spal na kavčih tujcev, ki jih je spoznal na svojem potovanju. "Beseda o tem, da potuje v Brazilijo, se je širila prek Facebooka, medijev in prijateljev," je še povedala. Njegovi prijatelji pa zdaj razmišljajo, da bi v njegov spomin ustanovili fundacijo, s pomočjo katere bi v Brazilijo na nogometno prvenstvo poslali njegova dva sinova. "Najhuje je to, da je bil še tako mlad in poln življenja, bil je zelo vznemirjen zaradi pustolovščine, na katero se je podal."

Ne spreglejte