Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 10. 2014,
7.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 25. 10. 2014, 7.54

8 let

57-letnik, ki je premagal padalski rekord Felixa Baumgartnerja (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Podpredsednik Googla Alan Eustace je podrl svetovni višinski rekord v prostem padu, ki ga je leta 2012 postavil Avstrijec Felix Baumgartner.

Alana Eustacea so z ogromnim helijevim balonom iz ameriške zvezne države Nova Mehika dvignili na višino več kot 40 kilometrov. Na cilj je potoval dve uri in sedem minut, poroča britanski BBC.

Presegel več padalskih rekordov 57-letnik je skočil v posebno oblikovani vesoljski obleki in dosegel hitrost celo več kot 1.300 kilometrov na uro. Med padanjem je presegel tudi hitrost zvoka in več padalskih rekordov.

Skok je bil sicer del projekta pod okriljem družbe Paragon Space Development Corporation, usmerjen pa je bil v raziskovanje stratosfere nad 30 kilometri visoko.

Leta skrivnih priprav Eustace je v petek uspešno skočil z višine 41.424 metrov. Rekord Felixa Baumgartnerja, ki ga je ta postavil pred dvema letoma, je bil pri 39.045 metrih.

Googlov podpredsednik je prav tako podrl svetovni rekord v hitrostnem padanju. Najvišja hitrost, ki jo je dosegel, je bila 1.321 kilometrov na uro, padal je 37.617 metrov, padec pa je trajal štiri minute in 27 sekund.

Eustace, ki je sicer vojni veteran in padalec, je z manjšo skupino ljudi ta skok skrivoma načrtoval več let. Projekt je izpeljal brez sponzorjev, predvsem pa z manj medijskega pompa kot njegov predhodnik Baumgartner.

Ko je prebil zvočni zid, ni ničesar slišal ali čutil "Bilo je neverjetno," je Eustace dejal za New York Times. "Bilo je prelepo. Lahko sem videl temo vesolja in plasti atmosfere, česar še nikoli do zdaj nisem videl."

Za časnik je še pojasnil, da ni ničesar slišal ali čutil, ko je prebil zvočni zid, čeprav so to slišali opazovalci na tleh.

Ne spreglejte