Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 12. 2014,
11.31

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nemčija evro nemška marka

Četrtek, 25. 12. 2014, 11.31

7 let, 12 mesecev

13 let po prevzemu evra v Nemčiji še vedno v obtoku 13 milijard nemških mark

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zaradi strasti do zbirateljstva ali pa preproste pozabljivosti je v Nemčiji skoraj 13 let po prevzemu evra še vedno v obtoku 12,9 milijarde nemških mark.

Skoraj 13 let je že, odkar nemška marka ni več plačilno sredstvo, a vseeno imajo Nemci še vedno več milijard kosov bankovcev in kovancev - natančneje 169 milijonov bankovcev in 24 milijard kovancev, v vrednosti 6,6 milijarde evrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Matematično gledano ima vsak izmed skoraj 81 milijonov Nemcev doma stare bankovce ali kovance v vrednosti 160 nemških mark.

Zbirateljstvo ali pozabljivost? Ljudje se ne želijo ločiti predvsem od kovancev: od zamenjave valute konec leta 2001 so bili novembra 2013 v obtoku le štirje odstotki vseh bankovcev, in pa kar 55 odstotkov kovancev, ki do danes še niso bili zamenjani v evre.

Glede na raziskavo se ljudje od starih bankovcev in kovancev ne želijo ločiti iz čiste sentimentalnosti: 74 odstotkov vprašanih hrani odsluženo gotovino kot spominek, 24 odstotkov pa jih zbira kot naložbo. 22 odstotkov Nemcev je denar preprosto pozabilo zamenjati.

Nemška zvezna banka tega ne more zagotovo potrditi: "Lahko le domnevamo. Zagotovo igra zbirateljstvo ali pozabljivost oziroma izguba deponiranih bankovcev ter kovancev veliko vlogo."

Star denar je mogoče brez težav zamenjati v evre Banka sicer poroča, da marke še vedno menjajo in da se vedno znova kdo pojavi. Tako so nekoč dediči komaj verjeli, ko so v kleti za premog pokojnikovega doma naleteli na denar v nemških markah. Prav tako so bili v nekem drugem primeru bankovci tako dobro skriti in tudi pozabljeni, da so jih našli pri obnovi kopalnice, ko so odstranili kad.

Zvezna banka menjuje star denar za evre brez časovne omejitve ali stroškov, še navaja dpa.

Ne spreglejte