Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 4. 2016,
17.31

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

oralni seks Darwinov drevesni pajek pajki pajek

Sobota, 30. 4. 2016, 17.31

6 let, 7 mesecev

Odkritje slovenskih znanstvenikov: tudi pajki poznajo oralni seks (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Slovenski znanstveniki z Biološkega inštituta Jovana Hadžija pri ZRC SAZU so odkrili, da samci drevesnega pajka med spolnim odnosom slinijo spolovila samic.

Vodja raziskave Matjaž Gregorič in soavtorji z Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU) so preučevali spolno vedenje Darwinovega drevesnega pajka (Caerostris darwini) z Madagaskarja.

Poleg preostalih nenavadnih spolnih vedenj, kot je na primer iznakaženje spolovil, spolni kanibalizem in pletenje mreže okoli samice, so pri tej vrsti odkrili tudi, da samci, ki so nekajkrat manjši in lažji od samic, pri parjenju slinijo samičino spolovilo.

"Obvezen del parjenja"

"Kaže, da je oralni spolni stik pri tej vrsti pajka obvezen del parjenja, saj so ga samci izvajali pred in med paritvijo ter po njej, celo do stokrat," je v izjavi za javnost zapisal Gregorič.

Kot so še zapisali, so oralni spolni stiki v živalskem svetu, razen pri sesalcih, precej redki. Še bolj pa je redko takšno, kunilingusu podobno vedenje.

S tovrstnim vedenjem samci samicam morda izkazujejo svojo kakovost ali pa z ustvarjanjem kemijskega okolja zmanjšujejo možnosti, da bi samice oplodilo seme drugih samcev, menijo raziskovalci.

Odkritje so slovenski znanstveniki v petek objavili v priznani znanstveni reviji Scientific Reports.

Kdo je sodeloval pri raziskavi:

Matjaž Gregorič – vodja

Klavdija Šuen

Ren-Chung Cheng

Simona Kralj-Fišer

Matjaž Kuntner

Pajkove mreže, dolge 25 metrov

Darwinovega drevesnega pajka je leta 2009 skupaj z ameriškimi kolegi odkril in opisal Slovenec Matjaž Kuntner, ki je tudi soavtor raziskave. Ta vrsta pajka plete najdaljše znane mreže na svetu, ki so dolge do 25 metrov, njegove pajčevine pa so najtrši poznani biološki material na svetu.

Gregorič pajka poimenoval po Tini Maze

Vodja raziskave Matjaž Gregorič je javnosti postal bolje znan lani, ko je novo vrsto drevesnega pajka, ki ga je prav tako odkril na Madagaskarju, poimenoval po slovenski smučarski šampionki Tini Maze (C. tinamaze).

Ne spreglejte