Ponedeljek,
24. 12. 2007,
11.51

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 24. 12. 2007, 11.51

8 let, 5 mesecev

V ZDA blogerji izenačeni z novinarji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Ne zgodi se ravno vsak dan, da bi ameriški senator do konca branil internetne bloge in druge spletne oblike medijev.

Republikanski senator je z bojem za reformni Zakon o svobodi informacij (FOIA), katerega je soavtor, storil ravno to.

Na podlagi novega zakona bodo blogerji in spletni novinarji lažje zahtevali informacije, vladni uradi pa bodo morali hitreje odgovoriti na prošnje po informacijah. FOIA pravila pokrivajo tudi pogodbenike, ki delajo za zvezno vlado, FOIA ombudsman pa bo reševal spore izven sodišč. Zakon čaka samo še na Bushev podpis.

Kdo je danes pravi novinar? Na podlagi FOIA so bili novinarji vedno izvzeti pri plačilu za dostopanje do vladnih zapisov. Drugim državljanom in podjetjem namreč zaračunajo iskalni čas in kopije dokumentov. Vzpon spletnih medijev je vladnim uradom otežilo določanje legitimnih "novinarjev".

Odslej bo veljajo, da posameznik ne bo potreboval kakršnegakoli uradnega potrdila, da je novinar. Za dostop do dokumentov potrebuje samo objavljene avtorske prispevke, na spletu ali kjerkoli drugje. Če doslej ni pisal, mora za uradnike pripraviti tehtno razlago o tem kako bo razpečeval zbrane informacije.

Navdušena novinarska skupnost FOIA je navdušil mnoge ameriške novinarske organizacije in skupine za državljanske digitalne pravice. Najbolj navdušeni so prepričani, da bo sprejetje FOIA ameriško zvezno vlado prisililo k bolj odgovornem ravnanju. "V času, ko se dnevno kršijo Pravice prvega amandmaja, je sprejetje tega zakona pomemben korak na poti do svobodnega tiska v ZDA in do transparentne in odprte vlade," je dejal Clint Brewer, predsednik Združenja profesionalnih novinarjev.