Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 12. 2007,
7.53

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 28. 12. 2007, 7.53

8 let, 5 mesecev

Lastna radijska oddaja oddaljena le nekaj klikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Kdorkoli ima danes namen postati zvezdniški radijski voditelj, lahko z delom nemudoma prične na eni izmed množice spletnih storitev, kjer uporabniki lahko objavljajo svoje oddaje.

BlogTalkRadio, Talkshoe in Skypecasts so med spletnimi stranmi, ki so postale priljubljene med potencialnimi radijskimi zvezdami. Vse kar potrebujete je računalnik in telefon ter pričnete robantiti o športu ali politiki, klepetate s klicatelji, delite kuharske recepte, nasvete pri nakupu avtomobila oz. govorite karkoli vam srce poželi.

Petnajst minut do oddaje v živo "Oddajo lahko ustvarite v petih minutah, v petnajstih minutah pa vas že predvajamo," je dejal Alan Levy, vodja spletne strani BlogTalkRadio. Levy je najprej ustvaril blog za očeta, ki je hudo zbolel, da bi prek bloga ostal v stiku z družino in prijatelji. Kasneje je ugotovil, da potrebujeta nekaj več, kot samo blog. "Ni bilo občutka, da gre za pogovor, bil je samo tekst," je dejal Levy. Takrat je prišel na idejo za radijske oddaje za blogerje in tako se je rodil BlogTalkRadio.

Pri BlogTalkRadio uporabniki uporabljajo telefon in računalnik, da ustvarijo oddaje v živo s klicatelji. Spletni strani se lahko pridruži neomejeno število uporabnikov, storitev pa je brezplačna, saj se financira z oglaševanjem. Po oddaji v živo, se oddaje posnamejo in se za druge poslušalce arhivirajo v obliki podkastov. Trenutno je bilo narejenih in shranjenih že 46.000 oddaj, ki tematsko vsebujejo vse od zabavništva do resnih politično gospodarskih tem. Med intervjuvanci najdemo igralca Brada Pitta in politika Johna Kerryja. "Nekatere oddaje so odlične, druge zanič," je iskreno dejal Levy.

350 oddaj dnevno Dnevno se povprečno objavi 350 oddaj. Med voditelji najdemo uveljavljene blogerje, kot so Ed Morrissey (www.captainsquartersblog.com) in Flylady (www.flylady.net). Najuspešnejše oddaje imajo tudi po 10.000 poslušalcev na oddajo.

Skypecasts

Druga možnost za nadebudne radijske voditelje so Skypecasts. Gre za brezplačne programe, ki lahko naenkrat gostijo do 100 oseb iz kjerkoli na zemeljski obli. Voditelj odloča kdo bo govoril, Skype pa izbere najbolj zanimive ali priljubljene oddaje in jih objavi na domači strani https://skypecasts.skype.com/.

Talkshoe Uporabniki druge tovrstne strani, Talkshoe, morajo za svoje "Talkcaste" najprej prenesti in namestiti programsko opremo strani Talkshoe. Tisti, ki hočejo oddaje poslušati, so preusmerjeni na "Live Now" stran, kjer je vidno, katere oddaje se predvajajo. Posnete oddaje lahko obiskovalci tudi prenesejo na svoje računalnike.

Ne spreglejte