Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 8. 2012,
13.32

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

1

Natisni članek

Petek, 31. 8. 2012, 13.32

7 let, 12 mesecev

Zgodba o preiskavi Baričevičeve smrti še ni končana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

1

Kronska priča tožilstva je izpred Oražnove videla speljati terensko vozilo, na kraju tragedije pa naj bi po nekaterih informacijah opazili tudi jakno, kakršno ima Katarina Kresal.

Na okrajnem sodišču se je nadaljevalo sojenje policistoma, ki naj bi ob smrti Saše Baričeviča februarja 2010 preiskovalnemu sodniku in tožilstvu zamolčala nekatera dejstva glede suma mučenja živali in sledi krvi v hiši. Danes je sodnica Metka Popivoda najprej zaslišala kronsko pričo tožilstva, Marjana Vukasa, ki je opisal, kako je iz križišča Oražnove in Postonjske videl divje speljati terensko vozilo črne barve. Čeprav je na sodišču zatrdil, da avtomobila ni nikoli povezoval s konkretno osebo, iz uradnega zaznamka tožilstva izhaja, da je vozilo povezal z znanim odvetnikom Mirom Senico.

Vukas je na sodišču povedal, da je kritičnega dne peljal ženo iz Šiške domov, ko je pri Oražnovi, kjer živita, opazil približno štirideset ljudi, ki so se zbirali pred Baričevičevo hišo. Ker je videl že napad na Tržičana Stanislava Megliča, je šel iz radovednosti pogledat, kaj se dogaja. Takrat je tudi opazil terenca, ki je odbrzel proti Tržaški. "Avto je pustil vtis, da beži, da se mu nekam blazno mudi," je dejal. Najprej se s tem sploh ni obremenjeval, šele ko je odhajal s prizorišča tragedije mu je prišlo na misel, da bi lahko bilo vozilo povezano z dogodkom.

O divji vožnji govoril z ženo, sodelavci, tožilci, ne pa tudi policisti O tem s policisti ni nikoli govoril, je pa na tožilstvu Dragici Kotnik februarja 2011 dal uradno izjavo, v kateri je menil, da bi lahko kdo tudi sodeloval pri umoru Baričevića. Drugič je tožilstvo obiskal maja letos, ko mu je bil, kot je dejal na sodišču, predstavljen vpliv osebe, ki jo je videl bežati s prizorišča. Na vprašanje sodnice, kdo mu je predstavil vpliv in moč te osebe, je Vukas odvrnil, da je za to izvedel predvsem iz medijev. Na tožilstvu je tudi zahteval, da poskrbijo za njegovo zaščito, danes pa je pred sodnico Vukas dejal, da se ne počuti ogroženega.

O divji vožnji terenskega vozila je Vukas doma govoril z ženo, drugi dan pa tudi s sodelavcem Martinom Hostnikom, ta je bil danes prav tako zaslišan kot priča. Povedal je, da je bil Vukas v službi precej prestrašen glede dogajanja na Oražnovi. "Govoril je tudi o konkretnih imenih, ki jih ne želim ponavljati pred sodiščem," je dejal Hostnik, ki se zaradi pričanja počuti ogrožen. Iz uradnega zaznamka, ki ga je dal Hostnik na tožilstvu, sicer izhaja, da je bil Vukas prepričan, da terensko vozilo pripada Senici, saj naj bi ga v okolici opazil že pred dogodkom.

Neznani policist naj bi na prizorišču tragedije opazil jakno Katarine Kresal Iz istega uradnega zaznamka tožilstva tudi izhaja, da je na neki krvodajalski akciji v Litiji Hostnik po naključju govoril z nekom, ki se mu je predstavil kot policist. Ta mu je prišepnil, da je na kraju tragedije videl viseti prav takšno jakno, kot jo ima Katarina Kresal.

Sojenje se nadaljuje z zaslišanjem prič. Kot je znano, je sodnica Popivoda konec julija letos obravnavo spet odprla za javnost, da se ne bi znova pojavili kakšni očitki, da se zadeve pometajo pod preprogo. Na zadnji obravnavi sta se obdolžena Dušan Mikolčevič in Aleš Conradi zaradi varovanja osebnostnih pravic pokojnika zagovarjala za zaprtimi vrati, javnost pa je bila izključena tudi med zaslišanjem sestre pokojnika Dee Baričevič.

Ne spreglejte