Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 7. 2014,
10.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 9. 7. 2014, 10.03

8 let

Zaradi primera Trenta sodišče uvedlo preiskavo proti Janši

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Sodišče je zaradi suma zlorabe položaja ali pravic v zvezi s prodajo zemljišča Janeza Janše in nakupa stanovanja na Komenskega ulici izdalo sklep o sodni preiskavi.

Preiskava je uvedena proti Janši, nekdanjemu predsedniku uprave Imosa Branku Kastelicu in nekdanjemu direktorju Eurogradenj Klemnu Gantarju, za Dnevnik piše Mojca Furlan - Rus.

Preiskava je uvedena na podlagi utemeljenega suma, da je bila trojica vpletena v kaznivo dejanje zlorabe položaja ali pravic.

Do dela kupnine prišel s prodajo zemljišča v Trenti Konec marca 2005 naj bi takratni direktor Imosa Kastelic sklenil kupoprodajno pogodbo s takratnim predsednikom vlade Janšo, ki je od Imosa za 236.100 evrov kupil trisobno stanovanje na Komenskega ulici v Ljubljani.

Janša naj bi do dela kupnine prišel tako, da naj bi podjetju Eurogradnje, ki ga je zastopal Gantar, prodal svoje parcele v Trenti. Zanje je prejel nekaj čez 131.200 evrov, čeprav, kot poroča Dnevnik, naj bi bile po oceni geodetske uprave vredne nekajkrat manj. Gre za nepremičnine, ki so del Triglavskega narodnega parka in na njih ni dovoljeno graditi individualne počitniške hiše ali stanovanja.

Zemljišče v Trenti je nato Imos od Eurogradenj odkupil za 146.200 evrov. Tako naj bi Kastelic oškodoval Imos za 124.600 evrov. Gre za znesek, ki ga je Imos plačal Eurogradnjam (146.200 evrov), zmanjšan za vrednost zemljišč po oceni Gursa. Njegov glavni namen pa naj bi bil pridobiti Janši korist, ki naj bi znašala 109.600 evrov (znesek drugega dela kupnine za stanovanje, zmanjšan za vrednost nepremičnin v Trenti).

Podjetje Imos sofinanciralo Janšev nakup? Podjetje Imos naj bi tako prek povezanega podjetja Eurogradnje z odkupom in večkratnim preplačilom vrednosti Janševih nepremičnin do skoraj polovice sofinanciralo nakup njegovega stanovanja v Ljubljani, še navaja časnik.

Tožilstvo je sicer zahtevo vložilo že marca, zaslišali pa so tudi že vse tri osumljence. Zdaj, ko je izdan sklep o preiskavi, bodo zaslišali še priče.

Ne spreglejte