Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 1. 2011,
9.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 24. 1. 2011, 9.59

8 let

Zaplet zaradi trupla na spornem ozemlju pri Hotizi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Potem ko so v soboto pri domačini pri Hotizi našli truplo 85-letne ženske, slovenski reševalci pa so ugotovili, da ji ne morejo več pomagati, so ogled dogodka opravili hrvaški varnostni organi.

Da je šlo za običajen postopek, ki velja na tem območju, je potrdil direktor Policijske uprave Murska Sobota Drago Ribaš.

"Preiskovalni sodnik za zadevo ni bil pristojen" Tiskovni predstavnik Policijske uprave Murska Sobota Jožef Prša je ob tem povedal, da so o dogodku obvestili tudi preiskovalnega sodnika, ki pa je sprejel odločitev, da za zadevo ni pristojen.

Ker ni bilo znakov nasilja, so ogled prepustili policiji Z vrhovnega sodišča so medtem sporočili, da je omenjeni sodnik Branko Palatin v svojem poročilu v nasprotju z navedbami policije zapisal, da se sam glede na dejstvo, da na truplu ni bilo znakov nasilja, za opravo ogleda ni odločil, ampak je ogled prepustil slovenski policiji.

Razhajajoče se informacije glede komunikacije Vrhovno sodišče tako ugotavlja, da prihaja do razhajajočih se informacij o tem, kaj je bila dejansko vsebina komunikacije med policijo in preiskovalnim sodnikom. Od okrožnega sodišča v Murski Soboti so že zahtevali dodatna pojasnila glede okoliščin, ki so bila podlaga za ravnanje sodnika.

To je sicer policijo zaprosilo za posredovanje posnetkov, ki pa jih kljub večkratnim poizvedbam še ni uspela posredovati. Šele po pridobitvi posnetkov telefonskih razgovorov ter analizi njihove vsebine bo vrhovno sodišče lahko zavzelo stališče glede ravnanja vseh vpletenih in se nato nemudoma odločilo o nadaljnjih ukrepih.

Žensko so sicer našli tik ob naselju na spornem ozemlju na levem bregu Mure, ki je vrisano v hrvaški kataster, vendar so kontrolo na tem območju - tako kot na celotnem levem bregu Mure - do leta 1991 oziroma še kakšno leto pozneje opravljali slovenski policisti, potem pa nadzor prepustili hrvaški strani.

Ogled prepustili hrvaškim policistom Pokojna je odšla od doma zgodaj zjutraj, okoli devete ure jo je našel domačin, pregledal pa slovenski zdravnik nujne medicinske ponoči. Po besedah tiskovnega predstavnika policije so slovenski policisti kraj zavarovali, po odločitvi preiskovalnega sodnika pa ogled prepustili hrvaškim kolegom.

Sin pokojne: Policisti so bili zelo korektni Po ugotovitvi hrvaških kriminalistov, da na truplu ni znakov nasilja, so dovolili, da ga odpeljejo v Slovenijo. Kot je povedal sin pokojne Franc Kolarič, so bili policisti z obeh strani zelo korektni in so se trudili, da bi zaplet čim bolj človeško rešili. Hrvaški policisti bi očitno lahko vztrajali, da je potrebna obdukcija, to pa bi morali opraviti na Hrvaškem, kar bi pomenilo dodatne zaplete in stroške.

"Dogodek bi morali obravnavati Slovenci" Ob dogodku pa so bili nejevoljni nekateri Hotižani, ker so prepričani, da bi morali dogodek obravnavati slovenski varnostni organi, saj so ozemlje nadzirali tudi 25. junija 1991. To po njihovem prepričanju zahteva tudi sporazum o arbitraži, ki pravi, da so vsa enostranska dejanja po tem datumu neveljavna.

MZZ: Potek katastrske meje pri Hotizi ni sporen Na zunanjem ministrstvu so poudarili, da potek katastrske meje na levem bregu Mure pri Hotizi ni sporen. Ozemlje na levem bregu Mure pri Hotizi je ozemlje, na katerem je Slovenija na dan osamosvojitve izvajala svoje pristojnosti, so izpostavili.

Meja med Slovenijo in Hrvaško še ni dokončno določena, zato sta se državi tudi odločili, da rešitev poiščeta s pomočjo arbitražnega sodišča. Po arbitražnem sporazumu je presečni datum 25. junij 1991, pri čemer bo za določitev državne meje sodišče upoštevalo vse relevantne kriterije. Slovenija se tako z ničemer ne odreka ozemlju, na katerem je na dan osamosvojitve izvajala svoje pristojnosti, so dodali na MZZ.

Ne spreglejte